Adjunctul secretarului de stat american, Antony Blinken, a prezentat sâmbătă, în întâlnirea cu ministrul Apărării, Mihnea Motoc, condoleanţe pentru cei doi militari români care au murit în Afganistan, exprimând aprecierea autorităţilor americane pentru sacrificiile şi efortul general făcut de România în teatrul de operaţii afgan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, s-a întâlnit sâmbătă cu adjunctul secretarului de stat al SUA, Anthony J. Blinken, cu care a discutat aspecte legate de contextul regional de Securitate, se arată într-un comunicat de presă al MApN.

De asemenea, în întâlnire, cei doi oficiali au avut discuţii pe tema cooperării bilaterală în domeniul apărării în cadrul oferit de Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA, implementarea măsurilor de asigurare şi descurajare şi rolul iniţiativelor Statelor Unite în acest domeniu, pregătirea agendei viitorului Summit NATO de la Varşovia din 8-9 iulie, participarea la misiunea NATO din Afganistan şi la demersurile comunităţii internaţionale de contracarare a ISIL/Daesh. 

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Ministrul Mihnea Motoc a subliniat rolul esenţial al SUA în consolidarea securităţii României şi a flancului estic al Alianţei, prin implementarea iniţiativelor specifice - European Reassurance Initiative (ERI) şi European Activity Set (EAS), precum şi prin intensificarea programului comun de exerciţii desfăşurate pe teritoriul naţional şi în context regional.

MApN a precizat că ministrul a mulţumit părţii americane pentru angajamentul de substanţă în implementarea ERI, demonstrat prin creşterea de patru ori a bugetului iniţiativei, cu o importantă influenţă pozitivă asupra securităţii naţionale şi a climatului regional.

În perspectiva viitorului Summit NATO, cei doi oficiali au evidenţiat interesul comun pentru adaptarea pe termen lung a Alianţei, cu o atenţie adecvată acordată regiunii Mării Negre şi unei posturi de descurajare şi apărare eficientă, “bazată pe o prezenţă aliată înaintată robustă pe întreg flancul de est al NATO”. În acest sens, au fost discutate unele iniţiative concrete de consolidare a prezenţei înaintate în regiune, în context bilateral şi aliat. 

“Cei doi oficiali au reliefat importanţa consolidării rezilienţei naţionale şi a dezvoltării unor capacităţi de apărare şi descurajare credibile, pentru a face faţă oricăror provocări, indiferent de provenienţa acestora, şi a răspunde adecvat caracterului tot mai complex al actualului mediu de Securitate”, potrivit sursei citate.

Adjunctul secretarului de stat al SUA s-a întâlnit, sâmbătă, şi cu ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, iar de la ora 19.30 va lua cina cu prim-ministrul Dacian Cioloş, potrivit biroului de presă al Guvernului.

Antony Blinken este secretar de stat adjunct din ianuarie 2015. Între 2009 şi 2013, Blinken a fost asistent-adjunct al preşedintelui Obama şi consilier pe securitate naţională al vicepreşedintelui Joe Biden.

Plutonierul Iulian Dumitrescu şi sergentul Adrian Vizireanu şi-au pierdut viaţa în urma unui incident care a avut loc sâmbătă, la ora 10.45, în apropiere de localitatea Kandahar, în timpul unei misiuni de instruire a poliţiştilor afgani.

Un al treilea militar care era în aceeaşi misiune a fost rănit, starea acestuia este stabilă, urmând să fie transferat la un spital din Germania.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.