Programului Unitar de Acţiune pentru Deratizare şi Dezinsecţie pe anul 2021 în Capitală prevede alocarea a 16,7 milioane de lei pentru astfel de operaţiuni, fonduri rezultate după ce, la propunerea primarului general Nicuşor Dan, a fost înjumătăţită suma solicitată de Compania Eco-Igienizare, prestatorul acestor servicii. În cazul parcurilor şi al spaţiilor verzi din Capitală, suprafaţa pentru care ar urma să se desfăşoare acţiuni de deratizare este de 2.679.501 metri pătraţi, în limita acestor fonduri, suprafaţa fiind redusă de la peste 7 milioane de metri pătraţi, deci cu aproape 65%. Primăriile de sector reclamă un blocaj, pentru că nici Primăria Generală nu execută aceste servicii, dar nici nu pot achiziţiona astfel de servicii pe cont propriiu, pentru că nu au competenţa legală.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat în 19 mai, proiectul de hotărâre privind aprobarea finanţării de la bugetul Municipiului Bucureşti a Programului Unitar de Acţiune pentru Deratizare şi Dezinsecţie în anul 2021.
Proiectul a fost aprobat cu 51 de voturi pentru şi o abţinere.
Potrivit unui amendament propus de Primarul General, Nicuşor Dan, costul total pentru pentru deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie pentru anul 2021 va fi de 16,7 milioane de lei, la jumătate faţă de suma propusă de Compania Eco-Igienizare, prestatorul acestor servicii.
Tratamentele de deratizare se vor aplica în perioada iunie – noiembrie, în:
- Spaţii deschise din domeniul public şi privat al PMB – parcuri, spaţii verzi, Grădina Zoologică;
- Cimitire;
- Terenuri ale instituţiilor publice locale, inclusiv depouri, parcări publice, etc.;
- Terenul aferent imobilelor cu spaţii destinate locuinţelor colective – asociaţii de proprietari/locatari, cămine studenţeşti, cămine de elevi, locuinţe sociale, parcări de reşedinţe, etc.;
- Clădiri care aparţin instituţiilor publice şi entităţilor subordonate PMB (subsol şi spaţii tehnice, de producţie, supraterane);
- Clădiri care aparţin instituţiilor publice ale autorităţilor locale, altele decât PMB;
- Imobile cu spaţii destinate locuinţelor de tip condominiu (asociaţii de locatari/proprietari, cămine de elevi, locuinţe sociale -subsol);
- Alte spaţii din interiorul spaţiilor deschise din domeniul public şi privat al Municipiului Bucureşti;
- Cămine şi canale aferente reţelelor tehnico-edilitare;
- Sistemul de monitorizare a traficului in Bucureşti- cemerete, dulapuri, echipamente, cămine.


În 8 iunie, la începerea acţiunilor de dezinsecţie şi deratizare din Capitală, primarul Capitaleiu declara, ”Aş fi vrut să începem aceste operaţiuni mai devreme, dar situaţia financiară a primăriei (datoriile curente de 3 miliarde, conturile poprite, investiţiile blocate) ne-a forţat să decidem tăieri sau amânări de cheltuieli. Nu e plăcut atunci când scoţi gunoiul de sub preş, dar acum suntem pe un drum bun, iar primăria îşi va îndeplini obligaţiile faţă de bucureşteni”.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.