Absolvenţii de liceu din acest an care vor să beneficieze de indemnizaţia de şomaj de 250 de lei, pe o perioadă de şase luni, trebuie să se înscrie la agenţiile judeţene de ocupare, în termen de 60 de zile de la data finalizării studiilor, respectiv până la începutul lunii august. Pot primi indemnizaţia de şomaj absolvenţii care nu se angajează, nu urmează o formă de învăţământ şi au venituri mai mici de 500 de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tinerii care au absolvit liceul în acest an şi se înregistrează la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă beneficiază de informare şi consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă, precum şi de facilităţi financiare, putând participa şi la programe de formare profesională, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă este obligatorie înaintea obţinerii indemnizaţiei de şomaj de 250 de lei.

Absolvenţii care într-o perioadă de 60 de zile de la finalizarea studiilor nu s-au încadrat în muncă, nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau acestea sunt mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, respectiv 500 de lei,  pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj.

Acest drept se acordă absolvenţilor, la cerere, pe o perioada de şase luni, calculată de la data expirarii celor 60 de zile de la absolvire şi constă într-o sumă fixă de 250 de lei, lunară şi neimpozabilă.

În cazul în care absolvenţii nu se prezintă în cele 60 de zile de la terminarea studiilor, respectiv din 3 iunie, se pot înregistra ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dar nu vor avea dreptul la indemnizaţie de şomaj.

Tinerii care nu au situaţia şcolară încheiată se pot înregistra în evidenţele ANOFM în 60 de zile de la data promovării examenului de corigenţă, înscrisă în adeverinţa eliberată de liceu.

Conform Legii 76/2002, absolvent al unei instituţii de învăţământ este persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în una din instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.

Informaţii despre indemnizaţia de şomaj pentru absolvenţi pot fi obţinute de la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, ale căror date de contact sunt disponibile la adresa https://www.anofm.ro/contacteaza-ne.

Angajatorii care încadreaza în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent, o sumă lunară reprezentând un salariu minim brut pe ţară în vigoare. Aceştia trebuie să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale absolvenţilor cel puţin trei ani de la data încheierii, în caz contrar trebuie să restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate, plus dobanda aferentă.

Tinerii pot fi încadraţi astfel o singură dată pentru fiecare formă de învăţământ, în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor. În perioada celor trei ani, absolvenţii pot urma o formă de pregătire profesională, organizată de către angajator.

Dintre cei 161.448 de elevi înscrişi în clasele a XII-a şi a XIII-a în anul şcolar 2015-2016, 114.993 susţin Bacalaureatul în sesiunea iunie-iulie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.