Peste 3.000 de persoane s-au închinat, până vineri la prânz, la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, aceasta fiind scoasă în cursul dimineţii din Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi aşezată într-un baldachin în curtea lăcaşului de cult. În jurul catedralei, sute de pelerini stau la rând pentru a atinge racla, timpul de aşteptare fiind de câteva zeci de minute. Nu s-au înregistrat incidente, iar pelerinii respectă distanţa în timp ce stau la rând.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Racla cu moaştele Sfintei Parascheva a fost scoasă din catedrală în cadrul unei procesiuni, fiind oficiată şi o slujbă religioasă. Preoţii care au purtat racla pe umeri nu purtau însă mască de protecţie.

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au anunţat că, pentru a se evita o concentrare a pelerinilor de-a lungul a doar câteva zile, racla cu moaşte va rămâne în curtea catedralei timp de o săptămână.

Alături de racla cu moaştele Ocrotitoarei Moldovei a fost aşezată şi racla cu moaştele Sfântului Gheorghe Pelerinul, cel a cărui canonizare a fost proclamată în 2018.

Există un culoar unic de acces către raclă, pe unde pelerinii intră unul câte unul, la distanţă unul de celălalt. După ce trec de baldachinul în care se află racla, printr-un culoar separat, pelerinii sunt îndrumaţi către ieşirea din zona Ansamblului Mitropolitan.

De-a lungul traseului pelerinilor există dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini.

În 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă şi care, în număr restrâns, vor putea să intre în spaţii delimitate, astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane şi să se poată păstra distanţa recomandată de autorităţi.

Slujba va putea fi urmărită şi de la distanţă pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate în această zonă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.