Ministerul Afacerilor Interne a dispus suplimentarea efectivelor care vor acţiona în minivacanţa de Revelion pentru a proteja siguranţa şi sănătatea românilor, iar, zilnic, vor acţiona aproximativ 24.500 de angajaţi MAI, cu 14% mai mulţi faţă de anul trecut. Acestora li se adaugă şi 2.300 de poliţişti locali. MAI reaminteşte că petrecerile sunt interzise, la fel şi circulaţia după ora 23.00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Efectivele de ordine publică vor avea o prezenţă vizibilă şi activă în  teren pentru a putea interveni rapid în cazul producerii unor evenimente nedorite şi pentru a descuraja comiterea unor fapte ilegale şi activităţile care pot favoriza răspândirea virusului SARS-CoV-2. Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a solicitat implicare maximă atât din partea factorilor de conducere, cât şi a celorlalţi angajaţi aflaţi în misiune în aceste zile şi a accentuat importanţa activităţilor preventive”, a transmis, joi, Monica Dajboj, purtătorul de cuvânt al MAI.

Potrivit acesteia, angajaţii MAI vor acorda o atenţie deosebită acţiunilor de verificare a modului în care sunt respectate normele de protecţie sanitară în Noaptea de Revelion când în mod tradiţional se organizau petreceri, cu număr mare de oameni fie în case private sau în diferite localuri, fie în spaţii deschise. Numărul forţelor MAI mobilizate pentru ultima noapte din an va fi în medie cu 12% mai mare faţă de celelalte zile din minivacanţă.

”Vă reamintim că sunt în vigoare mai multe prevederi care se aplică pe durata stării de alertă pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei în funcţie de rata de infectare din zona în care vă aflaţi. Sunt interzise desfăşurarea de petreceri sau organizarea de evenimente private, precum mese festive, în spaţii închise sau deschise. Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi şi discoteci”,  mai transmis Dajbog.

Totodată, aceasta a reamintit că în toate localităţile se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei în intervalul orar 23.00-5.00, cu excepţia deplasărilor în interes profesional, pentru asistenţă medicală, precum şi pentru alte motive justificate prevăzute de lege.

”Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional,  persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere. Nu uitaţi de asemenea că pentru a vă proteja pe dvs. şi pe cei din jur împotriva virusului SARS-CoV-2 este nevoie să purtaţi masca de protecţie, să vă spălaţi sau să vă dezinfectaţi cât mai des mâinile şi să păstraţi distanţa fizică faţă de alte persoane”, a mai declarat purtărorul de cuvânt al MAI.

Dajbog a precizat că, în ultima săptămână, au fost verificate peste 223.000 de persoane şi 29.000 de obiective de interes, printre care peste 11.000 de restaurante, terase, fast-food-uri. Totodată, au fost controlaţi 14.600 de operatori economici şi 562 operatori transport persoane.

În urma verificărilor au fost aplicate peste 15.400 de sancţiuni contravenţionale dintre care peste 12.400 pentru nepurtarea măştii de protecţie, 2.400 pentru încălcarea restricţiilor de circulaţie şi 49 pentru nerespectarea distanţării fizice.

S-au mai aplicat 265 de sancţiuni pentru încălcarea măsurilor privind organizarea sau participarea la evenimente publice sau private ori a regulilor privind activitatea de transport persoane sau privind organizarea programului de lucru.

Faţă de nouă persoane s-au început cercetările pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

În următoarele zile, aproximativ 10.000 de poliţişti, cu peste 4.500 de autospeciale vor fi la datorie, zilnic, pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care ar putea afecta siguranţa cetăţenilor.

De asemenea, pentru prevenirea eventualelor situaţii de risc, pe drumurile pe care se înregistrează valori crescute de trafic, de exemplu cele care fac legătura cu zonele comerciale sau staţiunile turistice, se va acţiona cu efective mărite de poliţie rutieră.

Poliţiştii vor monitoriza, zilnic, traficul rutier cu 275 de radare, pe toate drumurile naţionale, judeţene şi autostrăzi, pentru a descuraja conducătorii auto care sunt tentanţi să depăşească viteza legală şi pot deveni un pericol pentru siguranţa circulaţiei.

În zona staţiunilor turistice, au fost mobilizate efective suplimentare de jandarmi. Vă reamintim că majoritatea traseelor montane sunt închise iarna şi vă recomandăm să nu vă aventuraţi în zone în care vă puteţi pune viaţa în pericol.

Totodată, Inspectoratul General de Aviaţie al M.A.I. este pregătit să sprijine acţiunile celorlalte structuri şi să execute misiuni aeromedicale, dar şi transporturi de plasmă hiperimună sau a pacienţilor confirmaţi cu COVID-19.

ÎN plus, Dagbog a precizat că Poliţia de Frontieră a dispus măsuri pentru întărirea dispozitivului de supraveghere şi control la frontiera de stat. La nivelul întregii ţări, zilnic, peste 3.800 de poliţişti de frontieră vor acţiona pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, pentru a asigura o supraveghere sporită în graniţelor.

În perioada minivacanţei de Revelion, peste 5.200 de pompieri vor asigura zilnic misiunile de prevenire şi intervenţie în situaţii de urgenţă, la nivel naţional.

”Având în vedere că mulţi cetăţeni obişnuiesc să utilizeze în aceste zile diverse materiale pirotehnice, atragem atenţia că acestea pot fi un pericol pentru cei din jur dacă nu sunt folosite necorespunzător. Pentru prevenirea incendiilor şi a altor situaţii nedorite ce pot fi generate de utilizarea necorespunzătoare a materialelor pirotehnice, pompierii recomandă să nu le utilizaţi în spaţii închise, în spaţii cu  aglomerări de persoane, în balcoane, holuri de bloc şi pe terase. De asemenea, acestea nu trebuie aruncate în foc sau depozitate în vecinătatea surselor de încălzire. Utilizarea de către copiii nu este indicată şi poate fi periculoasă chiar în cazul materialelor pirotehnice cu nivel de risc aparent redus”, a mai declarat Monica Dajbog.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.