Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu ar fi trebuit să îşi asume pragul de 9.000 de lei pentru abuz în serviciu, în proiectul de modificare a Codului penal, încă de când această iniţiativă legislativă a trecut prin Executiv. Acesta a adăugat că proiectul va intra la vot final în Camera Deputaţilor, în plenul de miercuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„E foarte greu să explici românilor tehnica parlamentară. În schimb, o să încerc să explic, cum am încercat şi atunci când «am vândut Ardealul». Ştiţi că nu era cameră decizională Camera Deputaţilor şi un anumit proiect de lege a trecut tacit, pentru că nu ne puteam întâlni fiindcă eram în pandemie şi nu aveam procedurile ca Parlamentul să fie funcţional electronic. Când s-a depus acel amendament era ultima zi de depunere a amendamentelor la Senat, urmând ca dezbaterea pe acel amendament să se facă la Camera Deputaţilor. Mă bucur mult că Ministerul Justiţiei a venit într-un timp foarte scurt şi şi-a asumat un prag, lucru pe care, cu toată prietenia şi cu tot respectul pentru domnul ministru, trebuia să şi-l asume încă de la început, când a înaintat şi a trecut legea prin Guvernul României”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat vineri dacă a fost de acord cu pragul de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu.

Preşedintele PSD a mai spus că inclusiv ministrul Predoiu cunoştea că legea în cauză ar fi fost neconstituţională, dacă nu ar fi fost trecut un prag pentru abuzul în serviciu.

„Să continuăm să facem legi cu privire la pensiile speciale, la coduri şi ele pe urmă să nu ţină cont de deciziile Curţii Constituţionale am fi trăit într-o ipocrizie. A venit această propunere, ne-am asumat şi eu şi domnul prim-ministru propunerea Ministerului Justiţiei, cea de 9.000 de lei, cred că este şi justificarea Ministerului. Părerea mea că ar fi trebuit trecută încă de la început în proiectul de lege care a fost avizat şi trecut prin Guvern”, a completat Ciolacu.

El a mai precizat că nu a fost anunţat de pragul de 250.000 lei de ministrul Justiţiei, duminică, atunci când a avut loc şedinţa coaliţiei. 

Nu cred că a fost anunţat nimeni. Nu ştiu dacă domnul Predoiu. Nu este nicio problemă, indiferent dacă ar fi rămas acel amendament în continuare şi fără anunţul Ministerului Justiţiei, el intra într-o procedură parlamentară de dezbatere, deoarece s-a lămurit acest lucru şi era singura modificare faţă de Senat. Sunt două modificări, am văzut că cealaltă nu a fost de interes şi înseamnă că dezbaterile au avut loc şi miercuri avem votul final.Eu vorbesc de lucruri asumate de instituţii. Eu am fost anunţat de o singură cifră – 9.000 lei. Am luat act din declaraţia Ministerului Justiţiei.

Senatorii au votat, miercuri, în plen, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi a altor acte normative, iniţiat de Guvern la sfârşitul anului 2022, care a introdus, printr-un amendament depus în comisia juridică, un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei.

Proiectul a generat critici, fiind comparat cu Ordonanţa 13 din epoca Dragnea, care a provocat ample proteste.

Ulterior, Ministerul Justiţiei a precizat că „nu există nicio referinţă concretă” în deciziile Curţii Constituţionale a României sau în avizele Comisiei de la Veneţia cu privire la valoarea economică sau financiară a unui prag valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu şi a anunţat că va susţine adoptarea de către Camera Deputaţilor a unui prag de 9.000 de lei.

Miercuri seară, preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă a anunţat susţinerea liberalilor pentru pragul de 9.000 de lei la infracţiunea de abuz în serviciu propus de Ministerul Justiţiei, precizând că liderul deputaţilor PNL Gabriel Andronache a fost mandatat să susţină acest amendament la Cameră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.