ROCA X, un brand fondat de Impetum Group, publică azi prima parte din rezultatele unui studiu realizat pentru a înţelege mai bine aşteptările şi percepţiile investitorilor locali: 69% dintre respondenţi au investit pe BVB, 62% pe burse internaţionale şi 52% în real estate. Metodele investiţionale de tipul Angel Investing 30%, Crowdfunding 19%, Venture Capital 14%, Private Equity 4%, se află la coada clasamentului , în timp ce 34% dintre respondenţi sunt investitori crypto, arată studiul ROCA X desfăşurat la finalul anului trecut la care au răspuns 130 de investitori profesionali.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ne aşteptam ca metodele cu cea mai mică bariera de acces să fie cele mai populare, am fost însă surprinşi de procentul mic de investitori în Crowdfunding (19%), Venture Capital, Private Equity sau Angel Investing, şi mai ales de faptul că 34% dintre respondenţi sunt investitori crypto. Mai mult, 40% dintre ei mizează pe randamente de 3x-15x, alţi 40% fiind încrezători în randamente între 15x-30x. Acest nivel încredere ce este surprinzător mai ales având în vedere faptul că datele au fost colectate când piaţa se afla sub influenţa prăbuşirii FTX şi al propagării acestui efect în întreaga industrie. a declarat Alexandru Bogdan – CEO & GP ROCA X VC. (Detalii în articolul de pe Blogul ROCA X)

Când vine vorba de randamentele aşteptate din zona de VC, o zona cu riscuri mai mici şi cunoscute, investitorii au aceleaşi aşteptări cum au de la investiţiile în Crypo. Percepţiile legate de gradul de risc al acestor metode investiţionale pun pe primele poziţii ale clasamentului Crypto, Crowdfunding, Angel Investing, VC, bursele străine, apoi Private Equity şi bursa locala. Cele mai sigure investiţii sunt, în percepţia respondenţilor studiului ROCA X, Arta/Bijuteriile, Obligaţiunile, Depozitele, Imobiliarele şi fondurile mutuale.

Ideea de Venture Capital s-a născut şi consacrat în SUA ca motor al inovaţiei şi dezvoltării economice. Date oficiale arată că 41% din valoarea tranzacţionată pe pieţele publice din SUA (market capitalization) şi respectiv 62% din cheltuielile de cercetare – dezvoltare din SUA sunt generate de companii susţinute de VC-uri. Ȋn plus, jumătate dintre companiile listate public fondate în ultimii 50 de ani au fost susţinute de VC-uri generând 2/3 din valoarea lor totală de piaţă şi mai mult de 92% din bugetele de cercetare-dezvoltare şi valoarea patentată. Prin urmare orice economie sănătoasă are nevoie de o industrie puternica de Venture Capital si Private Equity.a declarat Andrei Cionca, CEO Impetum Group şi Fondator ROCA X.

Acest motor de dezvoltare este susţinut în SUA de apetitul foarte ridicat al americanilor pentru risc. Noţiunea de Venture Capital este încă una foarte nouă pentru piaţa din Romania iar echipa ROCA X, fiind prima şi singura echipă înregistrată ca Manager de Fond de Investiţii Alternative cu capital de risc de tip European Venture Capital din Romania îşi propune prin acest studiu să contribuie la popularizarea ei în rândul investitorilor.

Clasamentul în sine nu aduce multe surprize, însă nivelul de risc perceput nu este unul confirmat de realitatea din piaţă. Cu cât investiţia este într-o etapă mai incipientă de dezvoltare a unei companii, cu atât ea este mai riscantă. Investiţiile la nivel de accelerare/incubare au o rată de supravieţuire de doar 10%, în timp ce investiţiile Pre-seed sau Seed, în care ROCA X activează, au o rată de succes la nivelul companiilor de ~35%, restul de 65% având randamente subunitare. Folosindu-şi însă priceperea şi experienţa, VC-urile active în pre-seed şi seed reuşesc, prin dublarea expunerii pe companiile câştigătoare, să aducă randamente atractive, iar odată ajunşi în zona de Serie A procentele se inversează: 65% dintre acestea ajung să obţină şi o rundă de finanţare de tip serie B, iar dintre acestea numai 1 din 100 nu reuşeşte să treacă la nivelul următor.  (sursa aici) ” a completat Alexandru Bogdan – CEO & GP ROCA X

Despre Studiul ROCA X

ROCA X, un brand fondat de Impetum Group, si-a propus sa înţeleagă mai bine aşteptările şi percepţiile investitorilor locali prin intermediul unui studiu de piaţă desfăşurat la finalul anului trecut pe un eşantion calitativ de aproximativ 130 de investitori profesionişti. Concluziile acestuia arată atât apetitul curent al investitorilor pentru fiecare dintre metodele investiţionale disponibile in piaţă, cât şi felul în care aceştia se raportează la riscul investiţional.

Misiunea ROCA X este de a identifica idei şi companii inovative fondate de antreprenori pasionaţi de rezolvarea unor nevoi reale şi actuale. Studiul ROCA X face parte din demersul de a dezvolta industria de Venture Capital din România.

ROCA X este un proiect destinat afacerilor disruptive la început de drum: tinerii antreprenori cu idei revoluţionare din zona de tehnologie, în stadiu de MVP sau prototip, cu viziunea de a avea un impact în societate şi cu pasiunea pentru a transforma această dorinţă în realitate. ROCA X este un brand Impetum Group, grupul românesc de investiţii, format din reunirea celor 3 brand-uri: Agista, ROCA şi ROCA X, dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business în oricare etapă din viaţa unei companii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.