O anchetă de „omucidere” a fost deschisă în Mexic, unde opt persoane au fost identificate ca fiind responsabile pentru moartea a 39 de migranţi într-un centru de detenţie al unui institut federal din Ciudad Juarez, la frontiera cu Statele Unite, au declarat miercuri oficialii autorităţilor mexicane, conform AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Niciunul dintre funcţionari sau ofiţeri de securitate privată nu a luat nicio măsură pentru a deschide uşa migranţilor care se aflau înăuntru în timp ce a avut loc un incendiu”, a declarat procurorul pentru drepturi Sara Irene Herrerŕas Guerra la o conferinţă de presă a doua zi după incident.

S-a deschis o anchetă pentru „omucidere” şi „vătămare”, a adăugat ea, fără a exclude alte infracţiuni.

Au fost identificaţi opt autori suspecţi, a adăugat ministrul Securităţii Publice Rosa Icela Rodriguez.

Sunt trei agenţi de la Institutul Naţional pentru Migraţie (INM) şi cinci membri ai unei companii private de securitate, a explicat ea.

Cel puţin patru mandate de arestare vor fi solicitate de la judecători miercuri, a spus procurorul.

Procurorul a confirmat autenticitatea unui videoclip de 32 de secunde difuzat de mai multe mass-media, inclusiv AFP. „Acest videoclip face parte din dosarul anchetei”, a spus ea.

Această înregistrare CCTV arată începutul incendiului de luni noaptea până marţi. În spatele gratiilor, în fum, un bărbat loveşte cu piciorul într-o uşă închisă, în timp ce altul pare să pună o saltea pe podea.

În prim plan, de cealaltă parte a celulei, trei ofiţeri, dintre care doi în uniformă, se retrag cu spatele la ei, fără a le acorda ajutor.

Preşedintele mexican a asigurat că nu va exista „nicio impunitate” în tragedia centrului de detenţie din Ciudad Juarez.

„Nu vom ascunde nimic şi nu va exista impunitate”, a spus preşedintele Andrés Manuel Lopez Obrador.

Iniţial, preşedintele mexican estimase că migranţii aprinseseră focul cu saltele într-o mişcare de „protest”.

„Presupunem că au aflat că vor fi expulzaţi, mutaţi”, a spus el, marţi, la câteva ore după această tragedie, fără precedent în facilităţile pentru migranţi din Mexic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.