Ministerul Afacerilor Externe salută constituirea Comisiei parlamentare speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sprijinirea procesului de aderare a României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), decizie adoptată în cadrul şedinţei comune a celor două Camere ale Parlamentului, care s-a desfăşurat la 28 martie 2023.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

”Această decizie reconfirmă angajamentul politic ferm şi unanim la nivelul clasei politice româneşti pentru aderarea României la OCDE, Comisia parlamentară nou constituită urmând să contribuie la procesul de aliniere, pe componenta legislativă, la standardele Organizaţiei. Totodată, va sprijini, implicit, continuarea reformelor interne din domeniile politicilor publice, administrative, economice şi sociale, prin preluarea politicilor şi bunelor practici ale OCDE, larg recunoscute la nivel internaţional”, a transmis, marţi seară, MAE, într-un co,municat de presă.

Sursa citată a precizat că, din această perspectivă, rolul Parlamentului, ca partener instituţional constant în susţinerea acestui obiectiv major al agendei de politică externă al României, după aderarea la NATO şi Uniunea Europeană, se consolidează şi devine o componentă cheie în buna desfăşurare a procesului de aderare la OCDE, completând tabloul instituţional pentru definitivarea acestui proces în vederea aderării efective.

Potrivit MAE, la 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuţiilor de aderare cu România, alături de alte cinci state aspirante – (în ordine alfabetică) Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croaţia, Peru.

În luna iunie 2022, a fost adoptată Foaia de parcurs (Accession Roadmap), document ce fixează termenii, condiţiile şi etapele procesului de aderare a României la Organizaţie şi urmăreşte alinierea legislaţiei, politicilor şi practicilor interne cu cele ale OCDE.

”Astfel, pe parcursul procesului de aderare la OCDE, România este evaluată de 26 de Comitete în tot atâtea domenii şi va trebui să internalizeze peste 250 de instrumente juridice la nivelul legislaţiei, politicilor şi practicilor interne. La 15 decembrie 2022, România a finalizat cu succes prima etapă a procesului de aderare prin depunerea Memorandumului Iniţial - o auto-evaluare a alinierii legislaţiei, politicilor şi practicilor României la instrumentele juridice OCDE”, a mai transmis MAE.

Urmăreşte conferinţa News.ro ”Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2023”, joi, 30 martie, începând cu ora 10.00, pe www.News.roFacebook News.ro si  Profit News TV.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.