Donald Trump, vizat de o inculpare penală, care clama - în mod fals - în urmă cu o săptămână că avea să fie ”arestat” la 21 martie, la New York, organizează sâmbătă primul miting de campanie în vederea alegerilor prezidenţiale de la 5 noiembrie 2024, la Waco, în Texas, un fost fief al unei secte antifederale, unde aşteaptă 15.000 de oameni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul şef de stat, vizat într-un dosar de plăţi în schimbul tăcerii actriţei porno Stormy Daniels, urmează să urce pe scenă la ora locală 17.00 (duminică, 0.00, ora României), la ”prima sa adunare pentru alegerile din 2024”.

Alegerea acestui loc este foarte simbolică.

Oraşul texan Waco, cu 130.000 de locuitori, a fost în urmă cu 30 de ani teatrul unui asalt sângeros împotriva unei secte - a Davidienilor - care opunea puterii federale.

În primăvara lui 1993, lumea şi-a ţinurt răsuflatrea timp de 51 de zile, pe timpul asediului FBI al unui ranch în care s-au baricadat adepţi înarmaţi ai gurului David Koresh.

În total, 76 de membri ai sectei - inclusiv 20 de copii - au fost găsiţi morţi după incendierea ranch-ului. Patru poliţişti au murit atunci.

Echipa de campanie a lui Donald Trump nu a răspuns AFP, care vrut să afle de ce acesta a ales Waco pentru primul său miting electoral.

Însă fostul preşedinte - vizat de anchete cu privire la presiuni electorale pe care le-a exercitat în Georgia în 2020 şi gestionarea arhivelor clasificate ale Casei Albe - pozează cu regularitate drept victimă a unui misterios ”stat din umbră”.

O percheziţie spectaculoasă a FBI la reşdinţa sa Mar-a-Lago, în Florida este ”un abuz de putere şocant”, susţine el, iar cele două proceduri de destituire infamante, în Congres, sunt ”o vânătoare de vrăjitoare”.

Până la 15.000 de persoane sunt aşteptate sâmbătă la Waco.

Prin reîntâlnirea cu baza sa la acest miting, Donald Trump revine la un exerciţiu care-i place - schiţarea unor mici paşi de dans şi aruncarea celebrelor şepci roşii în mulţime, culte în rândul adepţilor săi.

Unii dintre fanii miliardarului tropăiau de nerăbdare la Waco de vineri seara, vizibil prea puţin îngrijoraţi de necazurile cu justiţia ale idolului lor.

”Se deformează totul pentru a i se face o imagine proastă”, dă asigurări AFP Kelly Heath, în vârstă de 49 de ani, care vede în asta o tentativă de a-l ”face să tacă”.

Acest miting îi oferă republicanului oportunitatea de insufla un nou impuls campaniei sale, care nu se bucură în prezent de dinamica sperată, în pofida faptului că majoritatea sondajelor îl dau învingător în alegeri primare republicane.

Miliardarul, care continuă să evoce împotriva tuturor presupuse ”fraude” - niciodată dovedite - în alegerile din 2020, a văzut o parte a dreptei - inclusiv pe bogaţii săi donatori - părăsindu-l în favoarea noului campion al dreptei dure, Ron DeSantis, în vârstă de 44 de ani.

Guvernatorul Floridei nu s-a lansat încă în mod oficial în cursă, însă urmează să fie unul dintre cei mai puternici rivali ai săi la învestitura republicană, în 2024.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.