Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îl acuză pe Elon Musk - fără să-l numească - de faptul că răspândeşte ”informaţii false” (”fake news”), după ce multimilardarul a postat un tweet în care îndeamnă ţările ”să nu-şi cedeze autoritatea” în cadrul unui proiect al unui acord internaţional de luptă împotriva pandemiilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scandalul a izbucnit joi, după ce Elon Musk a scris pe Twitter că ”ţările nu trebuie să-şi cedeze autoritatea OMS”, referindu-se la negocieri în curs în cadrul acestei agenţii ONU în vederea stabilirii unui acord care să ajute ţările să prevină şi să lupte mai bine împotriva pandemiilor.

Directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus i-a răspuns mai întâi pe Twitter că ”ţările nu-şi cedează suveranitatea OMS”.

”Acordul pandemiilor nu va schimba asta. Acordul va ajuta ţările să se doteze împotriva pandemiilor. El ne va ajuta să protejăm mai bine oamenii, indiferent dacă trăiesc în ţări bogate sau sărace”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

FAKE NEWS

Tedros Adhanom Ghebreyesus a revenit apoi asupra subiectului, în deschiderea conferinţei sale de presă săptămânale cu privire la probleme de sănătate mondială, şi a arătat cu degetul ”informaţii eronate” descpre acord, care circulă pe reţele de socializare.

”Afirmaţia potrivit căreia acordul ar ceda puterea OMS este pur şi simplu falsă. Este o «fake news»”, a denunţat el.

El dă asigurări că ”ţările sunt cele care vor decide ceea ce spune acordul şi numai ele” şi cine ”va pune în aplicare acordul, conform propriilor lor legi”.

Iar ”dacă un politician, un om de afaceri sau oricine altcineva este confuz în privinţa a ceea ce este sau nu este acordul pandemiilor, vom fi mai mult decât bucuroşi să discutăm despre asta şi să-i explicăm”, a continuat el.

”LECŢIILE ACESTEI PANDEMII”

La începutul lui martie, Tedros Adhanom Ghebreyesus le spunea jurnaliştilor că statele membre OMS urmau să înceapă să negocieze acest proiect de acord care vizează să rezolve problemele împărtăşirii informaţiei şi inegalităţii accesului la vaccinuri care a fost observată între ţări bogate şi ţări în curs de dezvoltare împotriva covid-19.

Acordul ar urma să permită o consolidare a capacităţilor naţionale, regionale şi mondiale de pregătire, detectare, alertare şi reacţie împotriva pandemiilor.

El îşi exprima speranţa ca negocierile să se încheie până în mai 2024 şi îndemna ţările ”să tragă învăţămintele acestei pandemii”, pentru a nu repeta greşelile.

Acest proiect de acord a apărut după eşecul comunităţii internaţionale de a înfrunta pandemia covid-19, după ce statele, dar şi OMS, au fost acuzate de faptul că au acţionat prea târziu şi nu tocmai solidar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.