Poluarea atmosferei a atins un nivel foarte mare, miercuri, la Beijing, din cauza unei furtuni de nisip care a acoperit alte locuri din ţară cu un strat de nisip portocaliu, nociv sănătăţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Indicele oficial al calităţii aerului în capitala chineză era 500, maximum, semnalând o ”poluare gravă”.

Înregistrări neoficiale anunţau un nivel de două ori mai mare.

Autorităţile de la Beijing au emis alerte meteorologice şi au îndemnat populaţia să-şi reducă activitatea în aer liber, în contextul în care vizibilitatea a scăzut miercuri la mai puţin de un kilometru în anumte locuri.

În unele zone din nodul şi nord-vestul Chinei, în regiunea semideşertică a Mongoliei Inferioare, rafale violente de vânt şi praful spulberat au colorat cerul într-un portocaliu îngrijorător.

Din cauza nisipului aflat în suspensie în aer, vizibilitatea era redusă în unele cazuri la câteva sute de metri.

Potrivit autorităţilor, această poluare este cauzată în principal cu particule PM10 - cu un diametru mai mic de zeze micrometri -, care pot fi inhalate şi agrava probleme respiratorii.

Locuitorii zonelor afectate sunt îndemnaţi ”să se protejeze de vânt şi nisip şi să închidă uşile şi ferestrele”, anunţă serviciile meteorologice, care recomandă să se poarte o mască de protecţie afară.

Copiii, bătrânii şi persoanele care suferă de alergii respiratorii sunt îndemnate să-şi ”limiteze ieşirea”, recomandă ele.

Furtunile de nisip sunt frecvente în nordul Chinei, primăvara, când vântul ridică praful în această parte relativ secetoasă a Chinei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.