Statele Unite acuză marţi Rusia de faptul că nu respectă Tratatul New START, ultimul acord de dezarmare nucleară pe care l-au semnat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Diplomaţia americană reproşează Moscovei faptul că a suspendat inspecţiile şi a anulat negocieri prevăzute în cadrul acestui tratat.

Însă Washingtonul nu merge până la a acuza Moscova de lărgirea arsenalului nuclear rusesc peste limitele pe care le-au convenit.

Republicanii, majoritari în Camera Reprezentanţilor în urma alegerilor de la jumătate de mandat, i-au cerut şefului diplomaţiei americane Antony Blinken să le spună - până marţi - dacă Rusia încalcă acest tratat.

”Rusia nu respectă obligaţia prevăzută de Tratatul New START de a facilita activităţile de inspecţie pe teritoriul (rus)”, le răspunde un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

El dă asigurări că Rusia ”dispune de o cale în întregime trasată pentru a reveni la o conformitate totală”.

Moscova a anunţat anul trecut că amână o reuniune - prevăzută la sfârşitul lui noiembrie - între Rusia şi America pe tema inspecţiilor prevăzute de tratat şi a acuzat Washingtonul de ”ostilitate” şi ”toxicitate”.

Relaţiile celor două puteri nucleare se află la cel mai scăzut nivel de la începutul Războiului rus în Ucraina, la 24 fevruarie 2022.

Ultima reuniune a acestei Comisii Consultative a avut loc în octombrie 2021.

Într-o scrisoare - publicată săptămâna trecută -, preşedinţii mai multor comisi puternice din Congresul american denunţau faptul că faptele şi spusele Rusiei ”ridică cel puţin îngrijorări grave cu privire la conformarea sa” la Tratatul New STARAT.

Acest tratat este ultimul acord bilateral de acest tip între cele două puteri nucleare.

Imediat după instalarea sa la Casa Albă, în ianuarie 2021, preşedintele american Joe Biden a prelungit Tratatul New START cu cinci ani - până în 2026.

Tratatul New START, semnat în 2010, limitează arsenalul celor două ţări la un maximum de 1.550 de ogive desfăşurate de o parte şi de cealaltă, reprezentând o reducere cu 30% faţă de pragul precedent, stabilit în 2002.

Tratatul stabileşte numărul maximum de lansatoare şi bombardiere grele la 800.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.