Arabia Saudită nu vrea să-şi normalizeze relaţiile cu Israelul, atât timp cât nu se înfiinţează Palestina, statul la care aspiră palestinienii, anunţă vineri ministrul de Externe al puternicei monarhii de la Golful Persic, în urma unor insistenţe ale statului evreu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi consilierul american în probleme de securitate naţională Jake Sullivan au discutat joi despre posibilitatea unei ”lărgiri” la Arabia Saudită a Acordurilor Abraham, care au oficializat relaţiile Israelului cu mai multe ţări arabe,

”O adevărată normalizare şi o adevărată stabilitate vor veni doar dându-le palestinienilor speranţă şi demnitate, ceea ce înseamnă să li se dea un stat”, subliniază într-o înregistrare video postată vineri pe Twitter şeful diplomaţiei saudite Faysal bin Farhan al Saud.

Primul exportator de petrol din lume şi cea mai mare economie arabă, regatul de la Golful Persic este un partener foarte apropiat al Statelor Unite, însă a refuzat întotdeauna să-şi normalizeze relaţiile cu Israelul, din cauza ocupaţiei şi colonizării Israelului a teritoriilor palestiniene.

Israelul ocupă teritoriile palestiniene de la Războiul de Şapte Zile din 1967 şi îli continuă politica de colonizare şi populare cu israeliani - denunţată de ONU, ONG-uri şi comuniatea internţaională, inclusiv de cei mai apropiaţi parteneri ai statului evreu.

Casa Albă a precizat joi că Jake Sullivan a exprimat opoziţia Statelor Unite faţă de tot ceea ce pune în pericol ”viabilitatea” unui viitor stat palestinian.

Riadul nu s-a opus Acordurilor Abraham, semnate sub egida Washingtonului la sfârşitul lui 2020 de către Israel şi mai multe ţări arabe - inclusiv unele de la Golful Persic, apropiate Arabiei Saudite, precum Bahrainul şi Emiratele Arabe Unite (EAU).

Însă regatul petrolier a repetat în mai multe rânduri că face din respectarea drepturilor palestinienilor o condiţie sine qua non a semnării unui astfel de acord cu Israelul.

Benjamin Netanyahu consideră că o normalizare cu Arabia Saudită ar permite o facilitare a unui acord israeliano-palestinian, în pofida faptului că bunele relaţii cu EAU nu au deschis nici cea mai mică perspectivă vreunui progres al procesului de pace israelioano-palestinian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.