Justiţia suedeză l-a condamnat joi la închisoare pe viaţă pe un fost agent al spionajului suedez, Peyman Kia, în vârstă de 42 de ani, găsit vinovat de ”spionaj agravat” în favoarea Rusiei timp de aproape zece ani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fratele mai mic al acestuia - judecat în acelaşi proces, la un tribunal din Stockholm - a fost condamnat la nouă ani şi zece luni de închisoare cu executarea, tot cu privire la ”spionaj agravat”, anunţă într-un comunicat curtea, care consideră că cei doi bărbaţi au acţionat din lăcomie după bani.

CEL MAI MARE SCANDAL DE SPIONAJ ÎN ISTORIA SUEDEZĂ RECENTĂ

”Fraţii, împreună şi de comun acord, fără autorizaţii şi cu scopul de a servi Rusia şi GRU (serviciile militare ruse  de spionaj) au cules, transmis şi divulgat informaţii a căror divulgare unei puteri străine poate aduce atingere securităţii Suediei”, potrivit tribunalului.

Dosarul este considerat cel mai mare scandal de spionaj din istoria recentă a Suediei, un semn al infiltrării spionajului rus în centrul spionajul suedez.

Vizaţi de o anchetă discretă a contraspionajului, începând din 2017, cei doi bărbaţi au fost arestaţi separat - în septembrie şi noiembrie 2021.

INFORMAŢII FOARTE SENSIBILE

Fratele mai mare, Peyman Kia, în vârstă de 42 de ani, a fost judecat cu privire la faptul că a cules informaţii sensibile, pe care fratele său mai mic le-a transmis apoi GRU, în perioada 2011-2021.

În această perioadă, acuzatul a lucrat în cadrul Siguranţei suedeze (Säpo) şi în cadrul serviciilor militare de spionaj suedeze.

Fostul agent ”a comis un act de spionaj care intră în cea mai gravă dintre categorii (...), implicând subiecte de foarte mare importanţă”, a subliniat judecătorul Måns Wigén.

Fratele său, Payam Kia, în vârstă de 35 de ani, este acuzat de faptul că l-a ajutat în transmiterea acestor informaţii secrete.

”UN MARE PUZZLE DE PROBE”

Potrivit justiţiei suedeze, fratele mai mare şi-a însuşit aproape 90 de documente secrete - a căror urmă a fost găsită pe computerul său personal.

Cel puţin jumătate dintre aceste documente ar fi fost transmise Rusiei, potrivit hotărârii judecătoreşti.

Tribunalul afirmă că, în pofida ”câtorva piese lipsă”, acuzarea a rezolvat ”un mare puzzle” de probe, ”suficient de clar pentru ca acuzaţii să fie găsiţi vinovaţi”.

Chiar înainte să fie arestat, el a distrus un hard disk, care a fost găsit apoi la un coş de gunoi.

PROCES CU UŞILE ÎNCHISE

Curtea a dat curs în parte rechizitoriului procurorului, care a cerut ca fratele mai mare să fie condamnat la închisoare pe viaţă, iar cel mic la 12 ani de închisoare.

Cea mai mare parte a procesului s-a desfăşurat cu uşile închise, în numele securităţii naţionale.

Cei doi bărbaţi - care provin dintr-o familie de origine iraniană - au negat acuzaţiile la sfârşitul lui 2021, când au fost arestaţi.

Ei intenţionează să facă apel împotriva hotărârii, anunţă avocaţii lor.

PRECEDENTE

Procesul celor doi fraţi a coincis cu alt dosar spectaculos de spionaj în favoarea Rusiei şi arestarea unui cuplu de origine rusă, la sfârşitul lui noiembrie, într-o vilă, la periferia Stockholmului, de către un comando al poliţiei, venit la intervenţie în zori cu un elicopter de tip Blackhawk.

Identificaţi sub numele de Serghei Skvorţov şi Elena Kulkova de către site-ul de investigaţii jurnalistice Bellingcat, cuplul a acţionat ca agenţi ”adormiţi” în contul Moscovei, după ce s-au instalat în Suedia, la sfârşitul anilor '80.

Bărbatul a fost plasat în detenţăei provizorie la sfârşitul lui noiembrie, cu privire la ”activităţi de informaţii”.

Partenera sa, suspectată de complicitate, a fost eliberată, însă este vizată în continuare în anchetă.

În septembrie 2021, un consultant suedez în tehnologie a fost condamnat după ce a fost găsit vinovat de faptul că a vândut Rusiei informaţii sensibile cu privire la fabricarea camioanelor grele suedeze Scania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.