Consiliul de Supraveghere al Meta a anulat luni decizia companiei de a elimina o postare pe Facebook care folosea sloganul ”moarte lui Khamenei” pentru a-l critica pe liderul iranian, declarând că nu a încălcat o regulă care exclude ameninţările violente, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consiliul, care este finanţat de Meta, dar funcţionează independent, a afirmat într-o hotărâre că expresia este adesea folosită pentru a însemna ”jos cu Khamenei”, cu referire la liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, care a condus o represiune violentă împotriva protestelor la nivel naţional în ultimele luni.

De asemenea, a îndemnat compania să dezvolte modalităţi mai bune de a include un astfel de context în politicile sale de conţinut şi să sublinieze clar când sunt permise ameninţările retorice împotriva şefilor de stat.

”În contextul postării şi al situaţiei sociale, politice şi lingvistice mai ample din Iran, ”marg bar Khamenei” ar trebui înţeles ca ”jos cu”. Este un slogan politic retoric, nu o ameninţare credibilă”, a scris consiliul.

Iranul a fost cuprins de demonstraţii de la jumătatea lunii septembrie, în urma morţii în detenţie a unei iraniene kurde de 22 de ani, arestată pentru că purta ”ţinute neadecvate” conform codului vestimentar strict al ţării pentru femei.

Protestele, în care demonstranţii din toate categoriile sociale au cerut căderea teocraţiei guvernante a Iranului, au reprezentat una dintre cele mai mari provocări pentru guvernul Republicii Islamice conduse de musulmani şiiţi de la revoluţia din 1979.

Tulburările au creat o enigma acum familiară pentru Meta, care a slăbit în mod repetat tratarea retoricii politice violente pe platformele sale.

Compania interzice limbajul care incită la ”violenţă gravă”, dar îşi propune să evite restricţiile excesive, limitând aplicarea la ameninţări credibile, lăsând ambiguitate în ceea ce priveşte momentul şi modul în care se aplică regula.

După ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut, de exemplu, Meta a introdus o scutire temporară pentru a permite apeluri la moartea preşedintelui rus Vladimir Putin, cu scopul de a oferi utilizatorilor din regiune spaţiu pentru a-şi exprima furia faţă de război. Cu toate acestea, câteva zile mai târziu, a inversat scutirea, după ce Reuters a scris despre existenţa acesteia.

Meta s-a confruntat, de asemenea, cu o supraveghere atentă asupra modului în care platformele sale au fost folosite pentru organizare în perioada premergătoare atacului din 6 ianuarie asupra Capitoliului SUA.

Expresii precum ”omorâţi-i pe toţi” au apărut în mii de grupuri Facebook din SUA, înainte de atac, inclusiv apeluri la violenţă împotriva anumitor lideri politici din SUA.

Consiliul de Supraveghere a declarat în hotărârea sa că declaraţiile ”moarte lui Khamenei” diferă de ameninţările postate în jurul datei de 6 ianuarie, întrucât politicienii erau atunci ”în mod clar expuşi unui risc” în contextul SUA, iar ”moarte lui” nu era o declaraţie retorică în limba engleză.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.