Daniela Pisoiu, cercetător senior la Institutul Austriac pentru Afaceri Internaţionale, a declarat, vineri, la Prima News, că toate ţările europene au înţeles că este vorba de mai mult decât intrarea României în Spaţiul Schengen, ci chiar de soarta Uniunii Europene. Ea a precizat, referindu-se la votul împotrivă al Austriei că ”acest partid conservator care se confruntă în acest moment cu o criză existenţială” s-a rezumat la interesele de politică internă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Daniela Pisoiu a afirmat că un partid din Austria a ales să pună pe primul plan problemele de politică internă. 
“Toate ţările europene au înţeles că este vorba de mai mult decât intrarea noastră în Schengen, este vorba de soarta Uniunii Europene ca atare. Din nefericire, Austria s-a rezumat la interesele lor de politică internă. De fapt, nu Austria, ci acest partid conservator care se confruntă în acest moment cu o criză existenţială, cu alegeri, care nu ar fi favorabile pentru dânşii, dacă, de exemplu, se destramă coaliţia”, a afirmat Daniela Pisoiu. 
Ea a fost întrebată şi despre poziţionarea Olandei în Consiliul JAI, care a votat împotriva noastră prin opţiunea pe care a avut-o faţă de Bulgaria. 
“Au fost mai multe opţiuni. La un moment dat s-a avansat şi opţiunea ca să se facă un vot individual. Deci nu s-a ştiut decât până aproape în ultimul moment exact cum se va vota. Dacă se vota separat, am fi primit votul lor pozitiv.  De asemenea, după vot, ei au ţinut să menţioneze că votul lor negativ a fost numai pentru Bulgaria. Ei au avut o poziţie constantă în toată această perioade. Argumentele dânşilor sunt nu neapărat de înţeles, dar, în fine, nu a fost o surpriză în acest sens. Ei au declarat pe toată această că se opun intrării Bulgariei din cauza problemelor de corupţie”, a precizat Daniela Pisoiu.
Într-un interviu publicat vineri de cotidianul austriac ”Der Standard”, ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, care a blocat aderarea României la Schengen în Consiliul JAI, a fost întrebat dacă evaluarea sa cu privire la România şi Bulgaria ar fi arătat diferit dacă nu ar fi existat alegerile din Austria Inferioară, care sunt foarte importante pentru partidul său ÖVP şi care vor avea loc la 29 ianuarie. Karner a negat. „Nu are nimic de-a face una cu cealaltă. Avem cel mai mare număr de refugiaţi din 1956 încoace. De fapt, migraţie ilegală, pentru că ştim că majoritatea sunt refugiaţi economici. Nu pot ignora acest lucru. Şi indiferent dacă există alegeri undeva sau nu, aceste lucruri sunt reale şi trebuie să mă confrunt cu ele în calitate de ministru”, a comentat Gerhard Karner.
Partidul său conservator, OeVP, este la guvernare la nivel naţional alături de Verzi ca partid majoritar, dar este în cădere în sondaje, pierzând teren electoral în favoarea Partidului Libertăţii, de extremă dreapta, care are un discurs profund anti-imigraţie.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.