Fostul ministru al Muncii Raluca Turcan a precizat că o majorare diferenţiată a pensiilor bazate pe contributivitate, aşa cum afirmă Marcel Ciolacu, este neconstituţională şi neechitabilă, pentru că ar fi discriminatorie. Ea aminteşte de un proiect de lege depus de către PNL, în luna septembrie, în Parlament care prevede majorarea plafonului de impozitare, astfel încât toate pensiile mai mici de 3.000 de lei să nu fie impozitate, lucru care ar permite o creştere rapidă a pensiilor mici.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Despre «echitate socială» în această «perioadă complicată». Câteva sugestii alternative, pentru domnul preşedinte Ciolacu, în privinţa majorării pensiilor:
 
- O majorare diferenţiată a pensiilor bazate pe contributivitate, aşa cum afirmă domnul preşedinte Ciolacu, este neconstituţională şi neechitabilă. Este neconstituţională pentru că ar fi discriminatorie. Este inechitabilă pentru că pensia contributivă reflectă cât a muncit şi cât a contribuit persoana în timpul vieţii active. Ar fi profund nedrept să se egalizeze pensiile între cei care au realizat stagiul minim de cotizare şi pensionarii care au muncit peste 40 de ani şi au contribuit.
 
- Nu cunosc de unde îşi ia domnul preşedinte Ciolacu informaţiile şi vehiculează valori ale pensiilor contributive în cuntumuri la nivelul zecilor de mii de lei. Datele de la Casa Naţională de Pensii Publice pentru luna octombrie 2022 ne arată contrariul, mai precis că, din cele 4.787.737 de pensii de asigurări sociale, doar 90.627 au valori mai mari de 5.000 de lei, adică 1,89%. Probabil ca se referă la pensiile speciale de care beneficiază unele categorii profesionale, în baza unor statute/legi speciale şi în legătura cu care toată ţara aşteaptă reformele domnului ministru Budai”, a scris Raluca Turcan, joi pe Facebook.
 
Ea mai spue că a fost depus în Parlament un proiect de lege, de către mai mulţi liberari care ar permite o creştere rapidă a pensiilor mici, aşa cum susţine şi liderul PSD Marcel Ciolacu că doreşte să se întâmple.
 
„Mai fac precizarea că în Parlament am depus împreuna cu mai multi colegi din PNL, pe 19 septembrie, un proiect pentru majorarea plafonului de impozitare, astfel încât toate pensiile mai mici de 3.000 de lei să nu fie impozitate. Acest ultim proiect ar permite creşterea foarte rapida a pensiilor mici, exact ce spune si dl. Ciolacu că îşi doreşte”, a conchis Turcan.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.