Site-ul postului de limbă arabă al-Alam al televiziunii oficiale iraniene a difuzat joi ceea ce prezintă drept ”mărturisiri” de spionaj ale unui număr de doi cetăţeni francezi, arestaţi în mai în Iran, în care o femeie spune, în franceză, că este un agent de informaţii din cadrul serviciilor franceze de informaţii externe (DGSE), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un montaj video, o femeie care vorbeşte în franceză declară că este Cécile Kohler şi că este un agent operaţional de informaţii din cadrul serviciilor franceze de informaţii externe.

Iranul a anunţat la 11 mai arestarea a doi europeni, care au ”intrat în ţară cu scopul de a declanşa haosul şi a destabiliza societatea” iraniană.

Autorităţile franceze au denunţat atunci o arestare ”fără fundament” şi au cerut ”eliberarea imediată” a acestora.

Teheranul a acuzat apoi, la începutul lui iulie, de ”atingere la adresa siguranţei” Iranului doi ”sindicalişti francezi” arestaţi în mai.

O sursă sindicală franceză i-a identificat ca fiind Cécile Kohler, o conducătoare din cadrul Sindicatului profesorilor Fnec FP-FO, şi partenerul acesteia, Jacques Paris.

Această sursă preciza că cei doi se aflau în Iran ca turişti, în timpul vacanţei de Paşte, la momentul la care au fost arestaţi.

În înregistrarea video difuzată joi, femeia spune că ea şi partenerul său se aflau în Iran ”pentru a pregăti condiţiile revoluţiei şi răsturnării regimului islamist iranian”.

Ei urmeau, potrivit declaraţiilor femeii, să finanţeze greve şi manifestaţii şi chiar să folosească arme ”pentru a lupta împotriva poliţiei”.

Bărbatul care apare în înregistrarea video, care vorbeşte tot în franceză, spune că obiectivele DGSE ”erau să exercite presiuni asupra Guvernului iranian”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.