Apele Române anunţă, marţi seară, că situaţia de la Acumularea Tăul Mare din judeţul Alba este monitorizată permanent, iar evacuarea apei va continua până la scăderea nivelului cu 5 metri sub nivelul normal de retenţie. Zona a fost verificată cu un sonar şi s-a constatat că 6 din cei 18 metri adâncime sunt colmataţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Echipele de la Administraţia Bazinală de Apă Mureş şi cele ale Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba acordă sprijin tehnic de mai bine de trei zile autorităţilor judeţene şi locale în operaţiunile de evacuare a apei”, a transmis, marţi seară, Administraţia Naţională Apele Române.  

Instituţia precizează care sunt activităţile desfăşurate în această perioadă: 

  • s-a monitorizat şi măsurat nivelul apei din lacul de acumulare Tăul Mare precum şi nivelul cursului de apă în aval de baraj; 
  • s-au efectuat măsurători topografice atât la corpul barajului cât şi la lacul de acumulare; 
  • s-au efectuat măsurători geoelectrorezistive pentru determinarea caracteristicilor geotehnice ale corpului barajului; 
  • s-a verificat cu un sonar adâncimea apei din lac şi s-a constatat faptul că din cei 18 m înălţime a apei, din zona turnului de manevră, circa 6 m sunt colmataţi. 

”Evacuarea apei va continua până la scăderea nivelului cu 5 metri sub nivelul normal de retenţie. Nivelul apei în lacul de acumulare Tăul Mare, precum şi cursul de apă în aval de baraj sunt monitorizate permanent către specialiştii de la „Apele Române”. Apele Române Mureş”, a mai transmis sursa citată.  

De la începutul perioadei de intervenţie (1 octombrie), s-a înregistrat o scădere a nivelului apei din lac de 156 cm.  

Apele Române anunţă că ultima expertizare a barajului Tăul Mare, aparţinând Primăriei Roşia Montană, judeţu Alba, a fost efectuată în anul 2019 de un expert certificat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru evaluarea stării de siguranţă în exploatare a barajelor şi are o valabilitate de 5 ani, până în anul 2024.  

Acumularea Tăul Mare este încadrată în categoria C de importanţă şi în prezent are ca rol principal activităţi de pescuit sportiv şi agrement. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.