Justiţia spaniolă a redus miercuri cu zece ani, în apel, pedepsele a doi dintre cei trei condamnaţi în dublul atac soldat cu 16 morţi în Catalonia (sud-est) în 2017, anunţă Tribunalul Audienţa Naţionale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această instanţă, însăcinată cu dosare de terorism, a scăzut de la 53 la 43 de ani de închsoare pedeapsa spaniolului Mohamed Houli Chemlal, în vârstă de 25 de ani, şi de la 46 la 36 de ani pe cea marocanului Driss Oukabir, în vârstă de 33 de ani.

Tribunalul din Madrid anunţă, într-un comunicat, că a ”acceptat în parte” un recurs al celor doi băbaţi, condamnaţi cu privire la apartenenţă la o organizaţie teroristă, deţinere şi fabricare de explozivi, şi că a abandonat un capăt de acuzare.

Audenţa Naţională subliniază că pedeapsa efectivă a acestora va fi limitată la 20 de ani de închisoare, aşa cum prevede condamnarea primei inastanţe, pronunţată în mai 2021.

Pedeapsa celui de-al trielea condamnat, Said Ben Lazza, care le-a împrumutat un vehcul şi documente atacatorilor, rămâne, în schimb la fel, şi anume de opt ani de închisoare.

El a obţinut o eliberare condiţionată în septembrie 2021.

O explzie accidentală în ascunzătoarea celulei, la Alcanar, unde fabrica explizivi, la 200 de kilometri sud de Barcelona, a precipitat trecerea la fapte a grupului, îndoctrinat potrivit acuzării de căytre un imam marocan, Abdelbaki Es Satty, în vârstă de 44 de ani.

Acest imam a murt în explozie, în care Chemlal a fost rănt.

Primul atentat a avut loc la 17 august, pe celebrul bulevard Las Ramblas, la Barcelona, unde ocamionetă a intrat în trecători şi a ucis 14 persoane - majoritatea turişti străini.

Şoferul, Younes Abouyaaqoub, a ucis încă o persoană, cu scopul de a-i fura maţina, în timpul fugii de la locul atacului. El a fost ucis, câteva zile mai târziu, de către forţe de ordine.

La câteva ore de la masacrul de pe Las Ramblas, alţi cinci membri ai celulei, marocani, la fel ca Abouyaaqoub, au comis un al doilea atac, pe faleză, în staţiunea balneară Cambrils, situată 100 de kilometri mai la sud.

Ei au răsturnat mai multe persoane cu un vehcul, după care au înjunghiat mortal o femei şi au fost ucişi prin împuşcare de către poliţişti.

Cele doă atacuri au fost revendicate de către organizaţia jihadistă Statul Islamic (SI).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.