Rezerva Federală a majorat miercuri rata dobânzii de referinţă cu jumătate de punct procentual, cea mai mare creştere din ultimele două decenii, pentru a combate inflaţia ridicată, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dobânda cheie va fi, în urma măsuri luată în unanimitate de reprezentanţii Fed, de 0.75% -1%.

Odată cu creşterea ratelor dobânzilor, banca centrală a indicat că va începe să reducă deţinerile de active din bilanţul său de 9.000 de miliarde de dolari.

Fed a cumpărat obligaţiuni pentru a menţine ratele dobânzilor scăzute şi circulaţia banilor în economie, dar creşterea preţurilor a dus la necesitatea unei egândiri dramatice a politicii monetare.

Planul prezentat miercuri va duce la reducerea bilanţului în etape, deoarece Fed va permite ca un nivel plafonat al veniturilor din obligaţiunile care ajung la scadenţă să se reducă în fiecare lună, în timp ce va reinvesti restul.

Bilanţul Fed va scădea cu 47,5 miliarde de dolari pe lună în iunie, iulie şi august, iar reducerea ar urma să creşte până la 95 de miliarde de dolari pe lună în septembrie.

Aceste cifre au fost în concordanţă cu discuţiile de la ultima întâlnire a Fed, aşa cum este descris în procesele verbale de la sesiune.

Pieţele au fost pregătite pentru ambele măsuri, dar au fost totuşi volatile pe tot parcursul anului.

Investitorii s-au bazat pe Fed ca partener activ pentru a se asigura că pieţele funcţionează bine, dar accelerarea inflaţiei a necesitat o înăsprire a politicilor.

Pieţele se aşteaptă acum ca banca centrală să continue creşterea agresivă a dobânzilor în lunile următoare, cu o posibilă majorare de 0,75 puncte procntuale pentru luna iunie.

Potrivit datelor CME Group, dobânda cheie va creşte la 3%-3,25% până la sfârşitul anului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.