Compartimentul de Chirurgie Cardiacă Pediatrică de la Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara a devenit funcţional după o pauză de aproape 20 de ani, iar primele două intervenţii pe inimă au avut loc deja, pacienţi fiind o fetiţă de 7 ani şi un băieţel de 8 ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Cele două operaţii au fost făcute de un medic venit din Italia, de la Clinica San Donato, care a oferit asistenţă doctorilor din Timişoara, pentru amenajarea, dotarea compartimentului şi specializarea personalului medical.
 
Primii pacienţi sunt din Timişoara şi sufereau de malformaţii congenitale la inimă. Operaţiile făcute de echipa condusă de medicul italian au durat câteva ore fiecare.
 
„Vorbim de un defect septal interatrial, un orificiu între atriul stâng şi atriul drept. Şi atunci sângele trece din partea stânga în partea dreaptă.  Este din cadrul malformaţiilor congenitale simple. Este o zi măreaţă pentru noi că se face pentru prima dată la noi, la Timişoara, operaţie la congenitali”, a declarat medicul Marian Gaşpar, chirurg cardiac la Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara.
 
Pentru realizarea unor asemenea intervenţii chirurgicale, a fost amenajată o sală specială de operaţii, în care se folosesc echipamente de ultimă generaţie. Aceasta este dotată cu cea mai nouă tehnologie, cu lămpi moderne şi camere video care transmit intervenţiile live pe monitoare, cu aparate de anestezie şi patru pompe de circulaţie extracorporală.
 
Pregătirile pentru reînceperea operaţiilor de chirurgie cardiacă pediatrică au durat aproape trei ani, timp în care au fost realizate amenajările, iar medicii au fost pregătiţi în clinici din Italia, dar şi din România, la Târgu Mureş şi Bucureşti.
 
În nouA secţie lucrează 22 de medici, asistente şi infirmiere. Operaţiile vor fi realizate de trei medici specializaţi în chirurgia cardiacă pediatrică.
 
„Am reuşit să creăm o secţie separată, cu Terapie Intensivă, cu 12 paturi pe secţie, cu o sterilizare nouă, cu bloc operator, inclusiv cu ambulator de specialitate, ceea ce ne dă mari speranţe pentru viitor”, a declarat medicul Constantin Luca, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara.
 
Malformatia congenitală de cord este a treia cauză de deces în rândul copiilor, în România. Iar numărul celor care au nevoie de o asemenea operaţie, pentru a putea duce o viaţă normală, este foarte mare.
 
În urmă cu 20 de ani, la Timişoara s-au efectuat aproape 900 de intervenţii chirurgicale pe cord la copii şi tineri în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare. A fost înregistrată şi o premieră: cel mai mic copil operat avea doar 3 zile. Şi tot în unitatea medicală a fost făcut în urmă cu 19 ani şi primul şi singurul transplant de inimă unui băiat de 16 ani. Intervenţiile pentru copii au fost sistate în 2004.
 
În România, în fiecare an, aproape 1000 de copii au nevoie de intervenţii chirurgicale pe cord, pentru că se nasc cu diverse malformaţii. Până acum, acestea se făceau doar la Cluj, la Bucureşti sau la Târgu Mureş. De vineri se fac şi la Timişoara.
 
La Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara ar urma să fie realizate, pe an, peste 100 de asemenea intervenţii chirurgicale la copii şi tineri.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.