Desemnarea viitorului şef al Guvernului local din Hong Kong, prevăzută iniţial în martie, a fost amânată la 8 mai, din cauza unui val dur al pandemiei covid-19 în acest teritoriu, a anunţat vineri Guvernul local, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Această decizie este motivată de faptul că Hong Kongul se confruntă cu cea mai gravă situaţie de când a început pandemia, în urmă cu doi ani. Este o situaţie critică”, a anunţat într-o conferinţăde presă actuala şefă a Executivului insulei-oraş, Carrie Lam.

Conducătorul Executivului din Hong Kong, o fostă colonie brtanică restituită Chinei în 1997, este desemnat de către un comitet restrâns, alcătuit din personalităţi loiale regimului lui Xi Jnping.

Procesul nominalizării candidaţilor urma să înceapă duminică.

Nu se ştie, în acest stadu, dacă Carrie Lam, care conduce oraşul din 2017, candidează la un al doilea mandat.

După ce a înregistrat un pic peste 12.000 de cazuri de covid-19 în primii doi ani ai pandemiei covid-19, în urma unei carantine draconice, Hong Kongul înfruntă o creştere exponenţială, din cauza variantei omicron, foarte contagioasă.

Peste 11.000 de cazuri noi au fost înregistrate numai vineri, iar joi 12.000 de cazuri, iar sistemul spitalicesc a fost complet depăşit în doar câteva zile. 

Pacienţi primesc îngrijiri în stradă, lângă spitale în care gradul de ocupare a depăşit 100%.

Decizia amânării desemnării este ”în linie cu spiritul exprimat de către preşedintele Xi Jinping în importantele sale instrucţiuni, şi anume să facem din controlul epidemiei prioritatea noastră absolută”, a declarat Carrie Lam.

Preşedintele chinez Xi Jinping a îndemnat săptămâna aceasta Hong Kongul să ia ”toate măsurile necesare pentru a opr” pandemia.

TESTAREA TUTUROR LOCUITORILOR

Autorităţile dn Hong Kong ”pregătesc planuri” în vederea testării obligatorii covid-19 a tuturor celor 7,5 milioane de locuitori ai oraşului, a anunţat vineri Carrie Lam.

”Una dintre măsurile pe care le pregătim şi pe care o pregătim foarte serios este o depistare universală obligatorie. Deci vom testa pe toată lumea la Hong Kong”, a anunţat ea în conferinţa de presă, evocând o ”situaţie critică” în oraş.

Testări masive ale populaţiei sunt o practică curentă în China continentală, unde autorităţile urmează o politică ”zero covid”, prin care plasează uneori în carantină oraşe întregi, timp de săptămâni de zile.

Carrie Lam a exclus, însă, să plaseze în mod ofcial Hong Kongul în carantină - o măsură greu de pus în aplicare într-un oraş în care densitatea populaţiei este una dintre cele mai mari din lume şi în care locuinţele sunt adesea îngesuite şi împărţite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.