Premierul Nicolae Ciucă anunţă că în şedinţa comună a Guvernelor României şi Republicii Moldova programată pentru vineri vor fi "concretizate" demersurile şi discuţiile anterioare care au avut loc la nivel înalt între reprezentanţii celor două ţări, urmând a semnate acorduri între cele două state care vizează diverse domenii, între care infrastructura de transport sau domeniul energiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Prin şedinţa comună care va avea loc la Chişinău vom avea o serie întreagă de acorduri care vor fi semnate de către miniştrii de linie”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, joi seară, la TVR.
 
Subiectele de discuţie ale căror detalii vor fi stabilite de către ministerele de specialitate din cele două ţări se referă la interconectarea infrastructurii rutiere peste Prut prin realizarea unui pod la Ungheni şi reabilitarea altor poduri peste Prut existente, a menţionat primul ministru.
 
Alte priorităţi se referă, potrivit premierului român, la interconectarea în domeniul gazelor şi energiei electrice a celor două state, creşterea capacităţii de exploatare a gazelor în România, pentru a furniza inclusiv Republicii Moldova.
 
Premierul a dat detalii şi despre asistenţa financiară nerambursabilă pe care România o asigură Republicii Moldova. 
 
"Sunt o sută de milioane de euro care vor fi asiguraţi de la bugetul de stat al României. Banii vor fi folosiţi pe toate proiectele care vizează nevoile guvernului de la Chişinău pentru a putea să îmbunătăţească viaţa cetăţenilor din Republica Moldova. Ei vor viza domeniul energetic, domeniul de transporturi, de ce nu partea de digitalizare, domeniul educaţiei. Avem, de asemenea, discuţii între Ministerul de Interne din România şi Republica Moldova pe tot ceea ce înseamnă rezolvarea aspectelor de securitate transfrontalieră. Sunt foarte multe domenii, rostul este să-i cheltuim cu chibzuinţă şi cât se poate de eficient”, a explicat primul ministru. 
 
Ciucă a spus că activitatea bilaterală dintre România şi Republica Moldova poate fi "încadrată" în "sintagma de normalitate".
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.