MSD a furnizat României 50.000 de cutii de Molnupiravir, medicament antiviral cu administrare orală pentru tratarea formelor uşoare până la moderate de COVID-19.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"MSD (Merck Sharp & Dohme, denumire comercială a Merck & Co., Inc., Kenilworth, NJ, SUA) a furnizat în România 50.000 cutii de LAGEVRIO® (molnupiravir), un medicament antiviral cu administrare orală indicat pentru tratamentul COVID-19 la adulţii care nu necesită oxigenoterapie suplimentară şi care prezintă risc crescut de progresie spre o formă severă de COVID-19. MSD furnizează la cerere acest medicament aflat în procedură de evaluare în vederea autorizării de către Agenţia Europeană a Medicamentului, ca urmare a eliberarii unei Autorizaţii privind furnizarea de medicamente pentru nevoi speciale emisă de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) în data de 18.01.2022 unui distribuitor local, cu care Ministerul Sănătăţii a încheiat un contract pentru livrarea acestuia", se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de reprezentanţii companiei.

Conform sursri citate, Lagevrio (Molnupiravir) este inclus în protocolul de tratament al infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 încă din decembrie 2021, datele existente susţinând beneficiul în cazul administrării precoce, în primele cinci zile de boală, la pacienţi care au factori de risc pentru evoluţie severă, fiind redus semnificativ riscul de agravare şi de deces.

"Prin asigurarea accesului pacienţilor din România la Molnupiravir, ne bucurăm să contribuim la eforturile depuse de toţi cei implicaţi în implementarea strategiei de combatere a pandemiei, autorităţi şi profesionişti din domeniul medical deopotrivă, întrucât este nevoie urgentă de tratamente care administrate timpuriu pot reduce semnificativ riscul de agravare şi de deces”, a afirmat Kostas Papagiannis, Managing Director MSD România.

"Molnupiravir, medicamentul antiviral oral considerat un mijloc terapeutic promiţător împotriva COVID-19 de către Comisia Europeană, este în prezent o intervenţie cheie, contribuind la reducerea poverii pandemiei COVID-19 asupra sistemului de sănătate. Cu siguranţă, va continua să aducă aceleaşi beneficii pe măsură ce ne îndreptăm spre o fază endemică a COVID-19”, a adaugat acesta.

Conform surse citate, Lagevrio (Molnupiravir), prin Autorizaţia privind furnizarea de medicamente pentru nevoi speciale emisă de ANMDMR, este aprobat pentru tratamentul formelor uşoare până la moderate de COVID-19 la adulţii care prezintă un risc ridicat de progresie către forme severe de boală şi deces. Conform informării Ministerului Sănătăţii privind tratamentele antivirale, acest antiviral poate fi utilizat numai după o evaluare prealabilă clinică şi de laborator a pacientului, putând fi eliberat atât în spital pentru pacientul spitalizat, cât şi în ambulator de către Centrul de Evaluare COVID-19.

În comunicat se mai arată că eficacitatea şi siguranţa clinică a Molnupiravir au fost evaluate în studiul clinic de fază 3 MOVe-OUT la pacienţi adulţi nespitalizaţi cu COVID-19 confirmat prin teste de laborator, care prezentau cel puţin un factor de risc pentru progresia către forma severă COVID-19 (vârsta de 60 ani sau mai mult, diabet zaharat, obezitate [IMC > 30], afecţiuni renale cronice, afecţiuni cardiace grave, boală pulmonară obstructivă cronică sau cancer activ). De asemenea, Molnupiravir este în curs de evaluare în studiul MOVe-AHEAD, pentru profilaxia post-expunere la COVID-19. Acest studiul se desfăşoară şi în România, în 8 centre din Bucureşti, Braşov, Constanţa, Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, şi înrolează persoane care locuiesc în aceeaşi gospodărie cu un pacient diagnosticat cu Covid-19, cu confirmare în laborator a infecţiei şi care prezintă simptome.

Molnupiravir (MK-4482) este o formulă investigaţională, administrată oral, a unui analog ribonucleozidic potent care inhibă replicarea SARS-CoV-2, agentul cauzal al COVID-19.

Potrivit sursei citate, rezultatele studiului de fază 3 MOVe-OUT au arătat că eficacitatea tratamentului Molnupiravir a fost în general consecventă la pacienţii infectaţi cu variantele Delta, Gamma şi Mu ale SARS-CoV-2. Datele preclinice preliminare au arătat că molnupiravir are activitate antivirală împotriva variantei Omicron (B1.1.529). Molnupiravir nu a fost încă evaluat în studii clinice împotriva tulpinii Omicron.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.