Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, afirmă că certificatul verde în sine nu are elemente de discriminare, însă modalitatea prin care condiţionăm accesul la anumite servicii sau locuri de acest certificat verde poate ridica anumite probleme. În plus, Asztalos Csaba crede că restricţiile ar trebui să fie adoptate prin lege, nu prin Hotărâre de Guvern.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Certificatul verde în sine nu are elemente de discriminare, pentru că e un sistem de evidenţă a trei situaţii: persoane care sunt vaccinate, testate sau care au trecut prin boală. Modalitatea prin care condiţionăm accesul la anumite servicii sau locuri de acest certificat verde poate ridica anumite probleme de discriminare”, a declarat, vineris eară, la B 1 TV, Asztalos Csaba.  

Acesta a explicat faptul că, în Franţa, Consiliul Constituţional a declarat constituţionale măsurile de acest fel adoptate, cu două excepţii.  

”Când ai un scop legitim şi doreşti să protejezi sănătate publică, pentru a preveni răspândirea unei boli, atunci ai o justificare obiectivă şi Constituţia spune că în aceste cazuri se pot limita drepturile fundamentale. Dacă măsura pentru atingerea scopului e adecvată şi proporţională cu scopul, atunci nu suntem într-o situaţie de discriminare”, a adăugat preşedintele CNCD.  

Acesta crede, însă, că restricţiile ar fi trebuit introduse prin lege.  

”Dar e important ca aceste restricţii, în intepretarea mea, să fie adoptate prin lege, nu prin acte administrative”, a mai afirmat Asztalos Csaba. 

Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, noile măsuri pentru localităţile cu incidenţă cuprinsă între 3 şi 6 la mie, pe baza propunerilor CNSU. Prevederile care vizează atestarea vaccinării, testării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 prin intermediul aplicaţiei mobile «Check DCC» vor intra în vigoare la data de 20 septembrie 2021. Cetăţenii străini care provin din state care nu emit certificatul verde, fac dovada vaccinării, trecerii prin boală sau testării cu documente emise de statele respective. 

Premierul Florin Cîţu a afirmat că impunerea certificatului verde pe plan naţional nu reprezintă noi restricţii, ci posibilitatea ca românii să îşi vadă de viaţă cât mai normal cu putinţă, în condiţii de siguranţă. Premierul a precizat că-şi doreşte două lucruri: ca şcoala să se deruleze cu prezenţă fizică iar economia să nu mai fie închisă. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.