Uniunea Europeană a decis luni să impună sancţiuni în şapte sectoare economice Belarului, cu scopul de a ”afecta sursele de venit ale regimului lui Aleksandr Lukaşenko”, declară - după luarea acestei decizii ”în unamimitate” de către miniştrii de Externe din UE, la Luxemburg - doi diplomaţi pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această consolidare vizează să sancţioneze deturnarea unui avion de linie al companie irlandeze low-cost Ryanair în vederea arestării jurnalistului Roman Protasevici şi reprimarea opoziţiei.

”Acest lucru nu se întâmplă în fiecare zi, însă UE este pe aceeaşi linie. Am stabilit linia la summitul european, iar azi (luni) am înscris”, a declarat AFP şeful diplomaţiei Luxemburgului, Jean Asselborn.

”Avem sancţiuni care vizează persoane. Iar acum avem sancţiuni în şapte sectoare economice, de la armament, la tutun şi la îngrăşăminte, adică potasiu”, a precizat el.

”Aceste măsuri vor afecta în mod masiv Belarusul şi veniturile statului şi, astfel, fondurile de care depind Lukaşenko şi regimul său”, a subliniat ministrul german de Externe Heiko Maas.

”Azi (luni) va exista o decizie unanimă”, dădea asigurări înainte de reuniune ministrul austriac de Externe Alexander Schallenberg.

Miniştrii confirmă luni acordul politic la care au ajuns vineri capitalele cu privire la sectoarele economice vizate, iar acte juridice urmează să fie finalizate în Consiliul European prevăzut la 24-25 iunie, ”dacă totul merge bine”, a declarat un diplomat implicat în negocieri.

Ei îşi pun totodată ”amprenta” prin adăugarea a 78 de nume şi opt entităţi pe lista cu oficiali belaruşi sancţionaţi din cauza reprimării opoziţiei, dintre care şapte sunt implicaţi în deturnarea zborului Ryanair în vederea arestării a doi pasageri, jurnalistul Roman Protasevici şi partenera sa rusoiscă Sofia Sapega.

Între cele 78 de persoane vizate de sancţiuni se află miniştrii Transportului şi Apărării, potrivit unor diplomaţi, scrie Reuters.

”Azi aprobăm pachetul noilor sancţiuni, cel mai larg, de 86 de persoane şi entităţi”, a anunţat presei, la sosirea la reuniunea de la Luxemburg, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

Potrivit unor diplomaţi europeni, aceste măsuri ar putea să fie artiiculate cu sancţiuni similiare impuse de alte ţări occidentale, precum Marea Britanie şi Statele Unite.

POtASĂ, DIESEL, ARMAMENT ŞI PRODUSE FINANCIARE

UE urmează să înceteze importuri ale anumitor tipuri de potasă şi de produse petroliere din belarus sau reexportate din Belarus ca diesel, confirmă mai multe surse AFP.

Uniunea urmează totodată să interzică importul unor produse destinate fabricilor de tutun, precizează el.

Prin sancţiuni se interzice, de asemenea, acordarea oricărui împrumut bancar statului belarus, Băncii centrale belaruse sau băncilor şi entităţilor deţinute majoritar de stat.

Se interzice totodată vânzarea anumitor produse financiare - titluri de valoare mobiliară, servicii de investiţii şi produse de asigurări.

UE îşi consolidează, de asemenea, embargoul impus armamentului, incluzând arme de vânătoare şi sport, şi interzice vânzarea de bunuri cu dublu uz civil şi militar şi materiale de supraveghere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.