Un fost militar francez, în vârstă de 30 de ani, puternic înarmat, era căutat duminică - cu 300 de jandarmi şi patru elicoptere - în Dordogne, după ce a deschis focul împotriva unor jandarmi chemaţi să intervină la un caz de violenţă domestică în Lardin-Saint-Lazare, un sat situat la aproximativ zece kilometri de Brive, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproxomativ 300 de jandarmi au fost desfăşuraţi în cadrul acestei operaţiuni de căutare, inclusiv din cadrul GIGN, şi patru elicoptere. Negociatori regionali se aflaula faţa locului, iar obiectivul operaţiunii este apărarea populaţiei, îndemnată de către autorităţi să rămână acasă, şi prinerea tânărului.

Fostul militar cunoaşte bine acest sector şi se afla într-o zonă împădurită şi accidentată de patru kilometri pătraţi.

”El a tras asupra jandarmilor de fiecare dată când s-a aflat în contact vizual cu ei, din această noapte (de sâmbătă spre duminică). Contactele cu el sunt episodice, însă negocierile n-au fost întrerupte niciodată”, a anunţat într-o conferinţă de presă generalul André Pétillot, însărcinat cu operaţiunile.

”El dispune de o armă de vânătoare, o armă puternică, efectiv o armă periculoasă”, a precizat generalul.

Această urmărire are loc în urma unor evenimente care au avut loc la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică.

”Fostul concubin al unei tinere (bărbatul căutat) se prezintă la domiciliul acesteia, unde exercită violenţe asupra noului prieten al acesteia. Victima este luată apoi drept ţintă cu arma de foc”, a declarat Jandarmeria cotidanului Le Figaro.

”Persoana căutată umblă pe străzi din sat şi declară că vrea să se ia de jandarmi. El trage către ei şi avariază grav două vehicule de serviciu ale Jandarmeriei”, potrivit aceleiaşi surse.

Fosta parteneră a tânărului şi copiii să sunt nevătămaţi. Ei au fost preluaţi de jandarmi şi plasaţi în siguranţăă.

Bărbatul căutat este un ”un fost militar care este înarmat, care se deplasează rapid, care face uz de armă”, a precizat la BFMTV prefectul din Dordogne, Frédéric Périssat.

Potrivit Le Figaro, tânărul a fost militar în perioada 2011-2016. El este originar din Périgueux şi a făcut pate dintr-un regiment de infanterie din Brive.

Potrivit primarului dn Lardin-Saint-Lazare, Francine Bourra, tânărul a fost încarcerat cu privire la violenţe conjugale şi purta o brăţară electronică.

”El este cunoscut justiţiei cu privire la fapte comise într-un context familial. Nu este cunoscut cu privire la fapte legate de radicalizare sau terorism. Vorbim despre fapte private”, a declarat, într-o conferinţă de presă, procurorul Republicii din Périgueux Solène Belaouar.

Tânărul este tatăl a trei copii.

Un caz asemănător s-a transformat într-o dramă, în urmă cu câteva luni, în Puy-de-Dôme.

În noaptea de 22 spre 23 decembrie, un bărbat în vârstă de 48 de ani a împuşcat trei jandarmi şi a rănit grav un al patrulea, care au intervenit în ajutorul partenerei acestuia, victima unor violenţe conjugale, care s-a refugiat pe acoperişul casei.

Puternic înarmat, bărbatul a incendiat clădirea, iar apoi a fugit cu vehiculul său, după care a fost găsit mort, cu o armă în mână şi alta în apropiere de el, la aproximativ 1,5 kilometri distanţă de domiciliu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.