Federaţia ”Solidaritatea Sanitară" susţine, joi, că noua lege a salarizării pregătităde Guvern ar avea ca efect ”scăderea semnificativă a veniturilor” din cauza algoritmului de calculare a sporurilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În urmă cu trei săptămâni Guvernul a aprobat Memorandumul privind regulile generale de construcţie a unei noi legi a salarizării. Aşa cum a demonstrat în mod sistematic Federaţia „Solidaritatea Sanitară", intenţiile de reglementare exprimate în cadrul Memorandumului ar avea ca efect scăderea semnificativă a veniturilor majorităţii profesioniştilor din sănătate, adică exact a celor care se află de peste un an de zile în prima linie a luptei împotriva pandemiei”, a transmis, joi, Federaţia ”Solidaritatea sanitară”.

Sursa citată a precizat că ”cel mai mare impact negativ l-ar avea modificările intenţionate asupra sistemului sporurilor, acesta având de fapt rostul adecvării recompensei la variaţiile specifice ale timpului de muncă şi condiţiilor de muncă, respectiv instituirea unui sistem de diferenţiere a veniturilor salariale comparabil cu cel existent în alte sisteme de salarizare a lucrătorilor din sistemele publice de sănătate ale diferitelor ţări”.

”Pentru a clarifica situaţia juridică a sistemului sporurilor din sănătate, Federaţia „Solidaritatea Sanitară" a comandat o analiză a acestora. Analiza şi fundamentarea sistemului sporurilor din sănătate a fost făcută de Consiliul Experţilor în Legislaţia Muncii din Sănătate (CELMS), purtând titlul Fundamentarea necesităţii menţinerii sistemului sporurilor în sectorul public de sănătate”, a mai transmis Federaţia.

Sindicaiştii au precizat că  documentul realizat are un caracter deschis, toţi actorii interesaţi fiind chemaţi s-o completeze şi s-o susţină.

”Acesta este un document cadru menit să ofere argumentele juridice necesare pentru o platformă de acţiune comună. În acest sens, adresăm o invitaţie cu caracter general pentru toţi actorii interesaţi în semnarea unui pact de susţinere a obiectivelor acestei Fundamentări”, au mai precizat sindicaliştii.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară" consideră că intenţiei juridice a Guvernului îi lipesc trei condiţii esenţiale pentru deschiderea discuţiilor pe tema legii salarizării:

 •            Fundamentarea adecvată. În absenţa fundamentării adecvate orice politică publică riscă să servească doar interesele celor care o elaborează şi aprobă, ratând obligaţia legală şi morală a reprezentării intereselor publice.

•             Respectarea prevederilor legale şi contractuale privind modificarea regulilor aplicabile salarizării, respectiv negocierea lor cu partenerii sociali. Deşi termenul stabilit în cadrul Memorandumului pentru desfăşurarea consultărilor (30 de zile) se apropie de final, până la această dată nu au avut loc negocierile cu actorii sociali relevanţi, respectiv cu federaţiile sindicale reprezentative din sănătate.

•             Contextul adecvat. Nu poţi demara demersurile de elaborare a unei noi legi a salarizării atâta timp cât prevederile legale aplicabile stării de alertă suspendă dreptul de acţiune a sindicatelor pentru apărarea intereselor celor pe care-i reprezintă.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.