Celebrul dirijor Riccardo Muti i-a cerut premierului Mario Draghi să "redeschidă un nou capitol decisiv pentru cultură" cu scopul de a "reda demnitatea ţării", potrivit Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La Teatro Regio di Torino, Riccardo Muti care va înregistra "Cosi fan Tutte" de Mozart pentru difuzare online pe 11 martie, a profitat de conferinţa de presă pentru a-l interpela pe premierul Mario Draghi, potrivit Radio Classique. Însoţit de fiica sa Chiara, care asigură regia, maestrul i-a cerut prim-ministrului "să deschidă un nou capitol decisiv pentru cultură". 

Înainte de împlinirea vârstei de 80 de ani, Riccardo Muti a spus: "Să redăm demnitatea ţării noastre, să redăm conştiinţa grandorii noastre culturale tinerilor. Să deschidem numeroase teatre pe care strămoşii ni le-au lăsat". 

"Streamingul nu mai este posibil. Cu siguranţă, este o unealtă care ne-a permis să menţinem o relaţie cu publicul, dar nu poate merge prea departe. Publicul trebuie să poată aplauda după o reprezentare", a mai spus el.  

Riccardo Muti nu este la prima astfel de solicitare. Radio Classique aminteşte că în octombrie, maestrul i-a solicitat într-o scrisoare lui Giuseppe Conte, predeceseroul lui Mario Draghi, să redeschidă sălile de concert din Italia. La fel, la începutul lui ianuarie, după ce a dirijat concertul de Anul Nou la Musikverein din Viena fără public, el şi-a exprimat sprijinul printr-o scrisoare deschisă pentru muzicienii de la Met Opera din New York, privaţi de salarii din luna martie 2020. După ce a anulat stagiunea 2020-21, instituţia americană a înregistrat o pierdere de 154 de milioane de dolari. 

Impresionat de situaţia din Siria, Riccardo Muti a adus un omagiu muzical "eroilor sirieni" care şi-au pierdut viaţa încercând să apere situl cultural de la Palmira, înt-ro ţară devastată de război. Un omagiu simfonic i-a adus arheologului Khaled al-Assaad (1932-2015), fostul responsabil al Antichităţilor din Palmira care a fost executat de jihadişti, supranumit "gardianul Palmirei", şi lui Hevrin Khalaf (1984-2019), responsabil kurd, militantă a drepturilor femeilor, executată în octombrie 2019 împreună cu şoferul său de rebelii pro-turci. 

"Nu este nimic mai eroic decât să mori pentru a apăra cultura, cultura umanităţii", a explicat atunci dirijorul aflat în fruntea unei orchestre formată din italieni şi din refugiaţi sirieni. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.