Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat marţi că Turcia îşi extinde operaţiunile transfrontaliere împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), în urma execuţiei a 13 cetăţeni turci în nordul Irakului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ankara a acuzat duminică luptători din cadrul PKK de uciderea a 13 militari şi poliţişti, majoritatea luaţi prizonieri în 2015 şi 2016, în timpul unei operaţiuni militare turceşti.

Recep Tayyip Erdogan s-a plâns din nou de lipsa unei susţineri internaionale suficiente.

”Fie că vorbiţi, fie că nu, noi ştim că avem o datorie. Noi nu le dăm o şansă teroriştilor”, a tunat şeful statului turc într-un discurs în faţa membrilor partidului său, AKP, în provincia Trabzon, la malul Mării Negre.

”Ne vom extinde operaţiunile în zone în care ameninţarea este încă densă”, a anunţat el.

”Vom rămâne în zonele pe care le securizăm atât timp cât este necesar, pentru a evita noi atacuri similare”, a declarat Erdogan.

PKK, desemnat organizaţie teroristă de către Turcia, Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE), poartă de decenii lupte în sud-estul Turciei, majoritar kurd. Peste 40.000 de oameni au fost uciţi în acest conflict armat.

Turcia a lansat, în ultimii doi ani, mai multe operaţiuni transfrntaliere în lupta împotriva PKK, în nordul Irakului, în care se află fieful grupării, în Munţii Qandil.

Washingtonul a declarat luni luptători PKK vinovaţi de moartea celor 13 cetăţeni turci, după ce Ankara a catalogat drept o ”glumă” o declaraţie americană anterioară cu privire la aceste exercuţii şi l-au convocat pe ambasadorul american.

Ministrul turc al Alpărării Hulusi Akar a informat Parlamentul turc cu privirela operaţiune, după ce partide de opoziţie au criticat Guvernul din cauză că nu a reuşit să-şi salveze cetăţenii.

Hulusi Akar a precizat că ofensiva a fost lansată fără o susţinere terestră, din cauza condiţiilor dificile din regiunea muntoasă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.