Autorităţile daneze şi germane au anunţat vineri că au dejucat un eventual atentat islamist, în urma unei serii de arestări în cele două ţări, în pofida faptului că nu părea iminent vreun atac, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anchetatori danezi cred că acest plan viza fie Danemarca, fie Germania, au anunţat ei vineri, într-o conferinţă de presă, la sediul serviciilor daneze de informaţii din Copenhaga.

Compuşi şi ”ingrediente” destinate fabricării unor explozivi şi armament au fost găsite în cadrul unor percheziţii, însă fără să fie asamblaţi, ceea ce sugerează că nu era iminent vreun atac, a precizat şeful însărcinat cu Operaţiuni în cadrul serviciului de informaţii al poliţiei danmeze (PET), Flemming Dreyer.

”Am găsit ingredientele necesare fabricării unei bombe”, a anunţat el, şi o puşcă de vânătoare cu lunetă.

”Estimăm că nu există o ameninţare imediată. Nu era nimic asamblat sau amestecat. Însă nu suntem naivi şi nu excludem nimic”, a declarat el.

Potrivit justiţiei germane, trei fraţi sirieni au fost arestaţi în acest dosar - doi în Danemarca, iar al treilea în Hesse, un land în centrul Germaniei.

”Serviciile noastre de securitate au evitat, din nou, un atentat islamist”, a anunţat vineri ministrul german de Interne Horst Seehofer, potrivit căruia cei trei fraţi arestaţi ”probabil pregăteau un atentat în Europa”.

În total, 13 arestări au avut loc în Danemarca - în cadrul unei operaţiuni care a avut loc weekendul trecut - la periferia Copenhagăi, a anunţat PET joi, care a confirmat arestarea din Germania.

”Operaţiunea a avut loc din cauza unor suspiciuni cu privire la pregătirea unui atac terorist motivat de islamismul activist”, a confirmat serviciul de informaţi al poliţiei vineri.

Un steag al Statului Islamic (SI) a fost găsit în timpul percheziţiilor, potrivit autorităţilor daneze.

În Danemarca, şapte persoane au fost plasate în detenţie provizorie, ”cu privire la planificarea unuia sau mai multor atacuri teroriste sau participare la o tentativă a unui act terorist”.

Alte şase persoane au fost plasate în detenţie - din motive încă neprecizate.

Presa locală scrie că este vorba despre opt bărbaţi şi cinci femei.

Parchetul din Saxonia-Anhalt, în estul Germaniei, precizează că poliţia a fost pusă săptămâna trecută pe pista celor trei fraţi sirieni, în urma unor comenzi, în ianuarie, pe Internet, de produse chimice care pot intra în compoziţia unui exploziv.

Servicile daneze de informaţii nu au vrut să comenteze cu privire la lucrul care a declanşat ancheta.

Cei trei sirieni - în vârstă de 33, 36 şi 40 de ani - sunt suspectaţi de pregătirea unui ”act de violenţă fravă care pune în pericol statul”, potrivit parchetului german.

Potrivit Ministerului german de Interne, 17 atentate islamiste au fost dejucate în Germania din 2009 încoace.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.