Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege care le oferă foştilor preşedinţi ruşi o imunitate pe viaţă - nu doar cu privire la fapte din timpul mandatelor acestora ci şi în afara acestuia şi potrivit căreia foştii şefi de stat ruşi nu pot fi arestaţi de poliţie, nu pot fi interogaţi şi nici percheziţionaţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noua lege prevede că un fost preşedinte rus ”nu poate fu urmărit penal sau administrativ. El nu poate, de asemenea, să fie arestat de poliţie, să fie interogat sau perchezţionat”.

Vechea lege le oferea foştilor de stat o imunitate care se aplica numai atât timp cât se aflau la putere.

Această nouă lege face parte dintre amendamentele constituţionale validate în vară, în cadrul unui vot naţional care i-a acordat preşedintelui Putin posibilitatea să rămână la putere pnă în 2036.

Un fost preşedinte rus poate fi, în continuare, privat de imunitate în cazul unor acuzaţii de ”înaltă trădare sau alte infracţiuni grave”, confirmate de curţile Supremă şi Constituţională şi validate apoi cu votul a două treimi dintre membrii Dumei de Stat şi Consiliului Federaţiei.

Noul text de lege prevede ca foştii preşedinţi să facă parte din Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, un mandat care le oferă, de asemenea, imunitate.

Aceste amendamente, cu privire la ”garanţii privind un preşedinte al Federaţiei ruse care nu mai este în funcţie şi membrii familiei sale” nu precizează în mod clar dacă rudele foştilor şefi de stat beneficiază de o protecţie identică.

Aceste modificări au alimentat luna trecută zvonuri cu privire la o posibilă plecare a lui Vladimir Putin de la putere din motive de sănătate.

Aceste zvonuri au fost dezminţite de către Kremlin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.