Premierul Ludovic Orban a afirmat la evenimentul aniversar organizat de către ambasada SUA, la împlinirea vârstei de 98 de ani de către Iancu Zuckerman, supravieţuitor al Holocaustului, că este nevoie de exemple şi de astfel de personalităţi care să arate, prin exemplul personal, că nu avem dreptul să cedăm în faţa oricăror forme de discriminare şi antisemitismului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Stimate domnule Iancu Zuckerman, îmi face mare plăcere să vă prezint din partea mea şi a Guvernului pe care-l reprezint felicitări pentru frumoasa vârstă pe care o împliniţi. Sunteţi, pentru noi, un exemplu de curaj şi ne simţim onoraţi să vă putem sărbători astăzi. Ca înţelept al cetăţii noastre democratice, vă considerăm o adevărată sursă de inspiraţie. V-aţi confruntat la o vârstă tânără cu una dintre cele mai monstruoase forme de represiune din istorie şi cu toate astea aţi reuşit să învingeţi acele grele încercări, păstrându-vă generozitatea şi umanitatea. Îngăduiţi-mi să vă mulţumesc pentru modelul pe care-l oferiţi generaţiilor tinere, care au nevoie întotdeauna să primească avertismentele oferite de istorie, mai ales atunci când este ne amintesc de gravele pericole la adresa umanităţii aduse de ideologiile extremiste”, a afirmat Ludovic Orban.

Şeful Executivului a adăugat că nu trebuie permisă uitarea istoriei şi a Holocaustului.

„Uitarea istoriei, mai ales uitarea Holocaustului, nu trebuie permisă, mai ales în numele responsabilităţii esenţiale de a nu îngădui repetarea unor astfel de tragedii. Educarea tinerilor, cărora le oferiţi de câte ori este posibil şansa de a vă asculta vorbind şi mărturisind despre marile încercări prin care a trecut comunitatea evreiască din România, este vitală în această epocă. Timp de câteva decenii după cel de-al Doilea Război Mondial, societăţile democratice au trăit cu convingerea că astfel de ideologii şi moduri de acţiune au rămas simple accidente istorice ale trecutului”, a completat premierul.

Orban a mai spus că ce se întâmplă în prezent în unele zone ale lumii ne arată că răul nu încetează niciodată „să corodeze fundamentele civilizaţiei”.



„Ceea ce se întâmplă astăzi în părţi ale lumii ne arată, însă, că răul nu încetează niciodată să încerce să corodeze fundamentele civilizaţiei, favorizate de crize economice, de criza sanitară, de populism, de fundamentalism şi de extremismul de variate forme, pune din nou în pericol valorile umaniste şi democratice. Avem nevoie de exemple, de personalităţi, ca personalitatea domniei voastre, care ne arată prin puterea exemplului personal faptul că nu avem dreptul să cedăm în faţa agresivităţii antisemitismului sau a oricăror forme de discriminare. Astfel de modele ne amintesc că ne putem ridica împotriva celor mai negre manifestări ale iresponsabilităţii şi cinismului populist, ale rasismului şi intoleranţei şi ne îndeamnă să rămânem loiali responsabilităţilor morale şi politice care ne revin”, a afirmat prim-ministrul.

El a vorbit şi despre NATO şi UE din care face parte şi România.

„Iar printre valorile cărora le suntem devotaţi se numără libertatea, drepturile omului, pluralismul. Derapajele antidemocratice care forţează tot mai mult porţile democraţiilor lumii nu sunt complet absente nici în ţara noastră. Cu toate acestea, ca martor şi participant la istoria noastră timp de decenii, aţi putut vedea, chiar în ultimii ani, cum, pusă în faţa unei alegeri, societatea românească a respins constant radicalismul, intoleranţa, populismul naţionalist şi xenofob. Suntem şi rămânem o ţară europeană, modernă, ferm aşezată în construcţia euroatlantică, un factor de stabilitate în această parte a lumii. Aşa cum vă cunoaştem, cred că acest angajament reprezintă un cadou frumos pe care vi-l putem oferi la aniversare. La mulţi ani frumoşi şi împliniţi alături de familie şi de prietenii sinceri printre care am fi onoraţi să ne includeţi şi pe noi”, a încheiat Ludovic Orban. 

Premierul a participat luni la Participare la evenimentul organizat de Ambasada SUA în România cu prilejul aniversării a 98 de ani a domnului Iancu Zuckerman, supravieţuitor al Pogromului de la Iaşi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.