Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că România îşi doreşte reţele 5G sigure şi care să nu fie sub controlul unor state cu alte interese decât cele declarate, cum ar fi China. Şeful statului a precizat că este în lucru o legislaţie specială pe această temă pentru a preveni intrarea pe piaţa 5G a unor firme asupra cărora planează anumite suspiciuni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Poziţia României este exact poziţia exprimată în memorandumul care a fost semnat anul trecut, când am fost în vizită la preşedintele Trump. Noi ne dorim reţele sigure, reţele care nu sunt sub controlul unor state cu alte interese decât cele declarate şi dorim reţele care satisfact nevoia şi a firmelor şi a cetăţenilor din România. Se lucrează pe o legislaţie specială pe această temă pentru a preveni intrarea pe piaţa 5G a unor firme asupra cărora planează anumite suspiciuni”, a declarat Klaus Iohannis, întrebat miercuri într-o conferinţă de presă la Cotroceni, care e poziţia României privind afirmaţiile ambasadorului SUA Adrian Zuckerman despre dorinţa unei companii din China de a implementa sistemul 5G în Europa.

Ambasadorul Statelor Unite în România Adrian Zuckerman a declarat, pe 31 iulie, la Eforie Nord, că România cooperează cu SUA pe mai multe planuri. Diplomatul american a vorbit şi despre reţelele 5G şi a spune că lumea liberă nu are nevoie de o tehnologiei „care este coruptă de companiile necinstite din China comunistă”, referindu-se la Huawei.

„România a semnat un acord privind cooperarea nucleară civilă cu Statele Unite, care va aprofunda parteneriatul nostru într-un sector crucial. Împărtăşim aceeaşi viziune în asigurarea securităţii reţelei transatlantice pe măsură ce tehnologiile 5G se dezvoltă. Lumea liberă are nevoie de tehnologie 5G sigură – nu de tehnologie care este coruptă de companiile necinstite din China comunistă. Tehnologia 5G sigură de la companii de renume, altele decât Huawei, este singura cale de urmat. Suntem parteneri în combaterea actorilor răi din lumea cibernetică şi în protejarea infrastructurii critice”, a afirmat atunci Adrian Zuckerman.

Pe 20 august 2019, Klaus Iohannis a anunţat, la finalul vizitei şi întâlnirii la Washington cu preşedintele Donald Trump, că a fost semnat „un memorandum de înţelegere între cele două guverne privind tehnologia 5G, având în vedere importanţa securităţii reţelelor de comunicaţii wireless de generaţia a cincea pentru asigurarea prosperităţii, dar şi a securităţii naţionale”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.