Prezenţa trupelor americane în Germania este ”importantă” pentru securitatea americană şi europeană, a subliniat ministrul german de Externe Heiko Maas marţi, la o zi după ce Donald Trump a anunţat că vrea să reducă puternic această prezenţă militară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi credem că prezenţa americană în Germania este importantă pentru securitatea nu doar a Germaniei, ci şi pentru securitatea Statelor Unite şi mai ales pentru securitatea Europei”, a subliniat Maas, aflat într-o vizită în Polonia.

Preşedintele american a dat asigurări luni că staţionarea a 52.000 de militari americani, în prezent, în Germania, principala ancoră a forţelor americane în NATO, reprezintă ”un cost enorm pentru Statele Unite”. ”Noi vom reduce, deci, numărul, îl vom reduce la 25.000”.

Însă, potrivit Pentagonului, există între 34.000 şi 35.000 de militari americani staţionaţi permanent în Germania. Rotaţia unor unităţi poate conduce la un total ce nu poate depăşi 50.000 de militari.

GERMANIA, ”DELINCVENTĂ”

”Germania are arierate. Sunt ani de zile de când au arierate şi datorează miliarde de dolari NATO şi trebuie să plătească”, a mai declarat preşedintele american.

Trump a mers până la a cataloga Germania drept ”delincventă”.

”Noi protejăm Germania şi ei eu arierate. Este ridicol”, a apreciat locatarul Casei Albe.

În această vizită la Varşovia, şeful diplomaţiei germane a anunţat că Berlinul nu a primit detalii cu privire la data şi modalităţile acestei reduceri a prezenţei militare.

”Nici Departamentul de Stat şi nici Pentagonul nu au fost în măsură să furnizeze informaţii în acest sens”, a precizat Maas, adăugând că orice schimbare în arhitectura securităţii europene ”trebuie absolut să fie discutată”.

Acest subiect urmează să fie evocat miercuri în cadrul unei reuniuni prin videoconferinţă a miniştrilor Apărării din NATO.

”Este vorba despre un acord bilateral între Germania şi Statele Unite, însă problema este importnată pentru Alianţa” Nord-Atlantică, a comentat marţi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Fără să comenteze acuzaţiile lui Trump, Stoltenberg i-a apărat cererea unei mai bune împărţiri a poverii cheltuielilor în domeniul Apărării.

”Rămâne drum de făcut până să se ajungă la 2% din PIB”-ul fiecărui stat membru NATO care s-a angajat să aloce aceste fonduri cheltuielilor militare până în 2024.

Anunţul lui Trump şi atacurile sale împotriva Berlinului au accentuat tensiunile între Washington şi aliaţii săi europeni din cadrul NATO.

”Germania a fost catalogară de cinci ori drept delincventă”, şi-a exprimat indignarea un diplomat european, deranjat de aceste acuzaţii.

Trupele americane sunt staţionate în Germania de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, însă ambiţiile militare ale Rusiei lui Vladimir Putin le-au acordat o nouă importanţă.

Într-o conferinţăde presă comună cu Heiko Maas, omologul său polonez Jacek Czaputowicz şi-a exprimat susţinerea.

”Din punctul nostru de vedere, forţele americane din Germania servesc, de asemenea, securitatea noastră. Noi vrem ca această prezenţă în Germania să fie menţinută”, a spus el

CRIMEEA ANEXATĂ

Czaputowicz a amintit că Varşovia încearcă de mult timp să obţină o consolidare a prezenţei americane pe teritoriul său şi că negocieri cu privire la acest lucru se află în curs la Washington.

”Ţin să subliniez că aceste negocieri (cu Statele unite) nu au nicio legătură cu recentele declaraţii americane şi relaţiile americano-germane cu privire la prezenţa sau reducerea forţelor americane în Germania”, a declarat Czaputowicz.

Donald Trump a crescut deja rotaţia militarilor americani în polonia la 5.000 de oameni în cadrul unui răspuns mai larg al NATO în urms unor îngrijorări declanşate de anexarea de către Rusia a Crimeei ucrainene în 2014.

După ce s-a aflat timp de decenii sub dominaţia sovietică, înainte de 1991, Letonia a salutat, la rândul său posibilitatea unor noi desfăşurări americane în regiunea limitrofă Rusiei.

”Noi primim favorabil o mai mare implicare americană în securitatea ţărilor baltice, inclusiv prin trupe americane staţionate aici”, a declarat pentru AFP, la Riga, ministrul leton al Apărării Artis Pabriks.

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a declarat, la rândul său, că ”noi sperăm ca anumite trupe pe care Statele Unite au în vedere să le delocalizeze din Germania să rămână în Europa”.

Lituania ”ar fi fericită să primească în mod regulat trupe americane”, a sublinait şeful statului lituanian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.