Evaluarea Naţională, la care s-au înscris peste 170.000 de absolvenţi ai clasei a VIII-a, începe luni cu proba scrisă de Limba şi literatura Română. Accesul elevilor în săli se va face până la 8.30, după termometrizare, iar dacă temperatura corporală depăşeşte 37,3 grade Celsius nu le va fi permis accesul. Pentru elevii care par a avea temperatură se recomandă termometrizarea repetată, la intervale de 2-5 minute. Cei care nu vor avea acces la examen vor putea participa la sesiunea specială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform situaţiei centralizate de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, la Evaluarea Naţională s-au înscris 172.482 de absolvenţi ai clasei a VIII-a, dintre care 16.004 în municipiul Bucureşti.

Examenul începe luni, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Miercuri, 17 iunie, se desfăşoară proba la Matematică. 10.294 de absolvenţi ai clasei a VIII-a ar urma să susţină joi,18 iunie, proba la Limba şi literatura maternă.

Primele rezultate vor fi comunicate în 22 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen).

Contestaţiile pot fi depuse în 22 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) şi 23 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00), inclusiv prin mijloace electronice. În acest caz, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi afişate în 27 iunie.

Timpul pentru elaborarea unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Probele sunt monitorizate audio-video.

Candidaţii trebuie să aibă la ei un act de identitate şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor şi instrumente de desen la proba de Matematică.

Potrivit MEC, este interzisă introducerea în sălile de examen a ghiozdanelor, rucsacuri, sacoşe, poşete, a oricăror lucrări/materiale: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, mijloace electronice de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete).

Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor interesaţi o linie TELVERDE - 0800801100 - pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluării Naţionale. Numărul va fi disponibil în perioada 15-18 iunie, între orele 8:00 - 16:00, iar în 19 iunie între orele 8:00 -14:00.

Media generală obţinută în cadrul Evaluării Naţionale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenţii clasei a VIII-a îşi vor putea continua studiile în învăţământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toţi elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

Reguli speciale în centrele de examen

Probele pentru examenele naţionale încep la ora 9:00 şi se vor desfăşura în 4.337 de centre. Accesul în sălile de clase se va face până la 8.30, după termometrizare. Dacă temperatura corporală depăşeşte 37,3 grade Celsius, elevilor nu le va fi permis accesul. Pentru elevii care par a avea temperatură se recomandă termometrizarea repetată, la intervale de 2-5 minute.

Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact se va realiza la umbră şi se vor observa clinic simptomele respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).

”Accesul în unitatea de învăţământ trebuie organizat astfel încât să fie asiguraţi minimum 4 metri pătraţi pentru fiecare persoană şi să existe o distanţă minimă de 2 m între oricare 2 persoane. Parcursul prin curtea şcolii până la intrarea în unitate se va realiza pe un traseu bine delimitat şi semnalizat, respectând normele de distanţare fizică. Fiecare persoană care intră în şcoală va primi câte o mască la sosire şi câte o mască la plecare. În unitatea de învăţământ toate persoanele vor purta mască de protecţie”, a transmis Ministerul Educaţiei.

Potrivit sursei citate, fiecare centru de examen dispune de echipamente şi materiale de protecţie (covoraşe dezinfectante, măşti de protecţie, substanţe dezinfectante pentru mâini, etc).

De asemenea:

- se realizează curăţenia şi dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanţei uşii, mânerelor de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ştergere cu apă şi detergent, apoi cu substanţe biocide;

- intrările/ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de examen şi alte încăperi, vor fi semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat;

- se asigură existenţa, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar;

- în sălile de clasă examenele se vor desfăşura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanţă între candidaţi, pe rânduri şi între rânduri, de 2 m unul faţă de celălalt. 

Sesiune specială pentru elevii care nu au putut participa la examen

"Elevii aflaţi în izolare/confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus vor susţine probele conform unei proceduri speciale, în perioada 22 iunie - 4 iulie. La această etapă vor participa doar absolvenţii care au avut temperatura peste maximul admis, au fost in izolare, carantină, au afecţiuni cronice care pot creşte receptivitatea sau severitatea afecţiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizaţi/internaţi, în prima etapă a examenelor naţionale, pentru diverse afecţiuni", anunţă MEC.

Calendarul sesiunii speciale a examenului de evaluare naţională:

22-26 iunie - Înscrierea candidaţilor
29 iunie -  Limba şi literatura română
30 iunie –  Matematică
01 iulie –  Limba şi literatura maternă
02 iulie –  Afişarea rezultatelor (ora 12.00)
02 iulie – Depunerea contestaţiilor (între orele 14.00 – 19.00)
04 iulie – Afişarea rezultatelor finale (după ora 12.00)

Potrivit MEC, candidaţilor care în prima sesiune au participat şi nu au finalizat una sau mai multe probe li se recunosc probele susţinute şi evaluate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.