Statele Unite ”vor continua să-şi reducă” prezenţa militară în Irak împotriva grupăriijihadiste Statul Islamic (SI) ”în cursul următoarelor luni”, au anunţat Guvernele american şi irakian într-o declaraţie comună, în urma unui ”dialog strategic”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cele două ţări au luat act de faptul că, în lumina progreselor semnificative realizate în vederea unei eradicări a ameninţării SI, în cursul următoarelor luni Statele Unite vor continua să-şi reducă forţele în Irak”, se arată în această declaraţie, fără să se prezinte cifre concrete sau vreun calendar în acest sens.

Washingtonul urmează totodată ”să discute cu Guvernul irakian despre statutul forţelor care rămân”, se arată în document.

”Statele Unite reiterează că nu caută şi nici nu doresc baze permanente sau o prezenţă militară permanentă în Irak”, se precizează în acest comunicat comun, difuzat de către Departamentul de Stat american.

”Guvernul irakian s-a angajat să apere personalul militar al coaliţiei internaţionale” împotriva SI ”dar şi toate instalaţiile irakiene care-l adăpostesc, conform dreptului internaţional”.

Acest dialog vizează o reluare a comunicării între cele două ţări aliate, în urma unor luni bune de tensiuni, marcate de aproximativ 30 de atacuri cu rachetă vizând interese americane, imputate de către Washington unor forţe proiraniene.

Sentimentul antiamerican în Irak a crescut puternic în urma asasinării în ianuarie a generalului iranian Qassem Soleimani şi ”locotenentului” său irakian, la aeroportul de la Bagdad, într-un atac american cu un avion fără pilot (dronă), ordonat de către Donald Trump.

Deputaţii şiiţi au adoptat, ulterior, o expulzare a militarilor străini din ţară.

Atât Statele Unite, cât şi alte ţări din coaliţia internaţională antijihadistă au început deja să-şi reducă prezenţa militară în această ţară.

Premierul irakian Mustafa al-Khadimi a anunţat că hotărârea Parlamentului a fost recunoscută în cadrul acestui dialog strategic, potrivit agenţiei irakiene de presă INA, care nu oferă alte informaţii în acest sens, relatează Reuters.

Washingtonul evocă posibilitatea ca unii consilieri economici să colaboreze în mod direct cu Guvernul al-Khadimi, în vederea acordării unor ajutoarr din partea comunităţii internaţionale cu scopul susţinerii reformelor angajate în Irak, împotriva consecinţelor crizei provocate de pandemia covid-19 şi în contextul declinului preţului petrolului, se mai arată în comunicatul comun.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.