Şeful Guvernului italian Giuseppe Conte a salutat miercuri planul franco-german de relansare economică a Europei, însă a apreciat că este necesar să se facă ”mult mai mult” şi a subliniat riscul unei ascensiuni a naţionalismului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel au propus luni un plan în valoare de 500 de miliarde de euro, în vederea unei relansări a ecomomiei, îngenunchiată de pandemia covis-19, printr-un mecanism fără precedent de punere în comun a datoriei europene.

Această propunere este ”un pas curajos şi important către un răspuns comun al Uniunii Europene împotriva pandemiei (...), dar este doar un pas”, apreciază Conte într-un editorial publicat pe site-ul de ştiri politico.eu.

În vederea unei ”depăşiri a acestei crize împreună (...) trebuie să se facă mult mai mult”, îndeamnă el.

”PROVOCARE ISTORICĂ”

”Criza coronavirusului reprezintă un şoc simetric, care afectează toate ţările şi toate regiunile, şi nu poate să fie înfruntată sistematic de către ţări în mod individual”, apreciază şeful Guvernului italian, care subliniază că a pledat mereu în favoarea unui răspuns european puternic, rapid şi coordonat.

El deplânge astfel faptul că anumite state membre UE ”continuă să exercite presiuni în vederea unui buget european (de tipul) «business as usual» (normal, în engelază) şi unui buget de relansare modest”, fără să ţină cont de ”provocarea istorică” cu care se confruntă UE.

”Dacă permitem crizei coronavirusului să crească inegalităţile economice şi sociale în UE (...), vom aprinde flăcările naţionalismului şi vom spori disensiunile pe termen lung în cadrul Uniunii noastre”, avertizează el.

”Noi nu cerem genrozitate, ci să fim conştienţi de responsabilitatea pe care o avem faţă de cetăţenii noştri, dar şi de rolul fundamental pe care UE şi piaţa sa comună îl joacă în succesul economiilor noastre”, mai subliniază Conte.

”Disensiunile în cadrul UE după liniile Nord/Sud au fost întotdeauna false. Bazarea răspunsului împotriva coronavirusului pe stereotupuri deformate ar fi şi mai eronată”, analizează el, subliniind că economiile europene sunt ”interconectate”

Patru state membre UE - Olanda, Austria, Danemarca şi Suedia, supranumite ”Cei Patru Frugali” - urmează să propună o alternativă la planul franco-german, prin care cer garanţii suplimentare prin care statele care obţin un ajutor adoptă reforme.

Ele pledează de asemena ca orice ajutor să ia forma unor împrumuturi şi nu a unor subvenţii, a anunţat miercuri premierul olandez Mark Rutte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.