Abdallah Ahmed-Osman, care a ucis cu cuţitul două persoane sâmbătă, la Romans-sur-Isère, în departamentul Drôme (sud-est), şi care ”ar fi acţionat singur”, potrivit anchetatorilor, a fost inculpat de ”asasinate în relaţie cu o întreprindere teroristă”, miercuri, de către un judecător de instrucţie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parchetul Naţional francez Antiterorist (PNAT) a deschis miercuri o procedură judiciară ”privind asasinate şi tentative de asasinate în relaţie cu o întreprindere teroristă” vizându-l pe acest refugiat sudanez în vârstă de 33 de ani.

Prezentat unui judecător de instrucţie, atacatorul a fost inculpat de două capete de acuzare, potrivit PNAT.

”Primele investigaţii tind să demonstreze că ar fi acţionat singur, fără să fi fost comandat de către o organizaţie teroristă”, precizează PNAT, care a cerut ca tânărul să fie plasat în detenţie provizorie.

Arestările preventve a doi sudanezi - un refugiat apropiat lui Ahmed-Osman şi un solicitant de azil - au fost ridicate luni şi miercuri, fără ca aceştia să fie urmăriţi.

Potrivit unei surse apropiate anchetei, Abdallah Ahmed-Osman a declarat în timpul arestării preventive că ”nu-şi aminteşte ce s-a întâmplat”.

Potrivit altei surse apropiate anchetei, care confirmă informaţii dezvăluite de postul francetvinfo, el le-a spus anchetatorilor, în mai multe rânduri, că se simte ”nefericit”, ”spionat” şi ”suprtă greu izolarea şi şomajul tehnic”.

La o percheziţie la domiciliul său s-au găsit ”documente manuscrise cu o conotaţie religioasă” în care se plânge de faptul că ”trăieşte într-o ţară de necredincioşi”, potrivit PNAT. Un telefon a fost confiscat, însă o primă expertiză nu a permis să se găsească vreun element important în anchetă, a declarat o sursă apropiată dosarului.

Investigaţiile au fost încredinţate Subdirecţiei Antiteroriste din cadrul Direcţiei Centrale a Poliţiei Judiciare, care coordonează ancheta, dar şi Direcţiei Centrale a Poliţiei Judiciare şi Direcţiei Generale a Securităţii Interne (DGSI).

”FOARTE DISCRET”

Abdallah Ahmed-Osman, născut la 1 ianuarie 1987 în Sudan, este necunoscut serviciilor de poliţie şi de infiormaţii franceze sau europene şi nu are ”a priori antecedente medicale”, potrivit PNAT.

El a intrat în Franţa în august 2016. A locuit succesiv la Seine-Saint-Denis, în Isère, şi apoi la Drôme.

”El nu era cunoscut în mod defavorabil diverselor centre prin care a trecut şi nicio alertă cu privire la eventuale tulburări «psi» nu a ajuns la cunoştinţa noastră”, potrivit directorului Biroului francez al Imigraţiei şi Integrării (OFII) Didier Leschi.

Abdallah Ahmed-Osman a obţinut statutul de refugiat la sfârşitul lui iunie 2017, iar în luna următoare un titlu de sejur de zece ani.

În trecerea sa pe la Moras-en-Valloire, în Drôme des collines, ”nimic, absolut nimic nu prevestea acest act josnic”, arată într-un comunicat primarul comunei, Aurélien Ferlay.

”Era o persoană foarte discretă, timidă, care zâmbea amabil”, a declarat ”uluit”, pentru AFP, unul dintre vecinii săi de la acea vreme, Bruno.

Instalat recent în centrul de la Romans-sur-Isère, într-o locuinţă situată la câţiva metri de locul atacului, el a obţinut la începutul lui 2020  un certificat profesional în marochinărie  şi muncea într-o întreprindere specializată în acest sector.

”Era un tânăr foarte discret, apreciat de toţi, muncitor. Nu am întrevăzut nimic, este teribil!”, a comentat un membru al conducerii cotidianului regional Le Dauphiné Libéré.

Atacul pe străzi şi în magazine din centrul Romans-sur-Isère sâmbătă, cu puţin înainte de ora locală 11.00 (12.00, ora României), s-a soldat cu doi morţi - un client al unei măcelării, năsut în 1965, şi un comerciant, născut în 1976.

Cinci persoane au fost rănite, dintre care trei erau în continuare spitalizate miercuri, într-o stare stabilă, inclusiv un gestionar al unui magazin de tutun, unde Abdallah Ahmed-Osman ”obişnuia să se ducă cu regularitate”.

Acest atac - în plină izolare - a avut loc în contextul în care Franţa se află sub ameninţarea constantă a terorismului, după valul de atentate jihadiste fără precedent care a început în 2015, soldat în total cu 258 de morţi după atacul de la Romans-sur-Isère.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.