Asociaţiile de afaceri reunite în cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR) reclamă lipsa de consultări şi de transparenţă cu privire la măsurile fiscal-bugetare anunţate de Ministerul Finanţelor Publice în contextul proiectului de rectificare bugetară şi cer totodată Guvernului să respecte promisiunile ”repetate din ultimii ani” de a nu introduce noi taxe şi impozite fără consultare şi fără a lăsa companiilor răgazul să se adapteze la un nou cadru fiscal, a anunţat, miercuri, coaliţia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La niciun an de la unda de şoc creată în economie de OUG 114/2018, Guvernul recurge din nou la abaterea de la principiile şi prevederile privind transparenţa în procesul decizional, prin adoptarea măsurilor fiscal – bugetare fără derularea în prealabil a studiilor de impact şi a consultărilor cu toate părţile implicate, o abordare dovedită lipsită de sustenabilitate şi ineficientă. Reiterăm şi cu această ocazie faptul că introducerea de noi taxe sau creşterea impozitelor nu poate compensa decalajele perpetuate de lipsa de modernizare şi digitalizare a administraţiei fiscale, de lipsa măsurilor de creştere a gradului de colectare şi conformare voluntară”, arată CDR într-un comunicat.

Reprezentanţii coaliţiei spun că, în condiţiile în care mediul de afaceri a avertizat în repetate rânduri cu privire la lipsa de sustenabilitate a exuberanţelor bugetare, situaţia critică actuală era previzibilă şi putea fi anticipată printr-o alocare iniţială realistă, prin intervenţii mai timpurii de control a cheltuielilor bugetare şi prin implementarea planului de investiţii publice care ar fi generat valoare în economie.

”Dincolo de a crea contextul pentru ajustări de taxe şi impozite, rectificările bugetare depreciază nivelul de competitivitate a economiei româneşti şi încrederea investitorilor privaţi care nu pot avea predictibilitate asupra planificării bugetare nici măcar pentru un orizont de un an, în condiţiile în care orice investiţie are la bază o construcţie bugetară multianuală”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, scăderile alocărilor bugetare pentru domenii cheie pentru economie unde România înregistrează decalaje majore faţă de media UE, precum transporturi, educaţie, agricultură - domenii care necesită investiţii publice însemnate, denotă ”o lipsă de corelare între direcţiile strategice de dezvoltare şi planificarea bugetară precum şi lipsa capacităţii de implementare a unor proiecte complexe de investiţii”, potrivit CDR.

Coaliţia cere un dialog public-privat real şi transparent 

CDR solicită angajarea Guvernului României într-un dialog public-privat real şi transparent care să confere un cadru adecvat şi constructiv pentru dezbaterea şi evaluarea impactului măsurilor economice pentru sectorul privat, pentru mediul investiţional şi pentru societate în ansamblu.

”Cu privire la politica fiscală în mod specific, CDR face apel la respectarea de către Guvernul României a promisiunilor repetate din ultimii ani de a nu introduce noi taxe şi impozite fără consultare şi fără a lăsa companiilor răgazul să se adapteze la un nou cadru fiscal. Facem apel respectarea principiului predictibilităţii fiscale conform căruia orice schimbare fundamentală a legislaţiei fiscale trebuie să beneficieze de un termen de minimum 6 luni între adoptare şi implementare. În egală măsură, solicităm şi concretizarea dezbaterilor din ultimele 15 luni cu privire la modificările necesare la nivelul legislaţiei fiscale şi de procedură fiscală  cerute în mod repetat de către mediul de afaceri şi care nu sunt încă în etape avansate de transparenţă decizională şi legislativă care ar permite adoptarea şi implementarea acestora într-o perioadă de timp rezonabilă”, spun reprezentanţii Coaliţiei.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) este o iniţiativă a mediului de afaceri din România, reuneşte reprezentanţi ai investitorilor români şi străini în România şi este condusă de un Consiliu Director format din preşedinţii şi vicepreşedinţii a opt asociaţii de business: Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerţ Americană în România (AmCham), Camera de Comerţ Franceză în România (CCIFER), Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK), Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Romanian Business Leaders (RBL), Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi Confederaţia Patronală Concordia (CPC).

Coordonarea Coaliţiei este asigurată prin rotaţie de către unul din membrii Consiliului Director, pentru o perioadă de şase luni.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.