Castelul de la Zlatna, aflat la 45 de kilometri faţă de Alba Iulia şi reşedinţa de vară a prim-ministrului regelui Carol al II-lea, Ion Gigurtu, a fost scos la vânzare de la 295.000 de euro de Artmark Historical Estate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Castelul, cu o estimare stabilită între 400.000 şi 500.000 de euro, a fost construit între 1936 şi 1939 de către Ion Gigurtu, fiul Olgăi Gigurtu (fiica fratelui lui Nicolae Bălcescu şi a nepoatei pictorului Theodor Aman), fost inginer român şi om politic de extremă dreapta, pro-german. 

Cariera sa politică a început în 1912 când a fost ales deputat din partea Partidului Poporului. Pe 10 aprilie 1932 îl urmează pe Octavian Goga când acesta se desprinde din PP formând propria formaţiune politică, Partidul Naţional Agrar. Din 14 iulie 1935, Gigurtu devine unul dintre liderii noii formaţiuni Partidul Naţional Creştin, rezultat din fuziunea PNA şi LANC (partidul profesorului A. C. Cuza). În iulie 1937, este nominalizat din partea Ministerului Industriei şi Comerţului ca specialist în Consiliul Superior Economic. În guvernul condus de Octavian Goga între 28 decembrie 1937 şi 10 februarie 1938, a fost numit de regele Carol al II-lea pentru a pregăti instaurarea regimului personal, primind portofoliul Ministerului Industriei şi Comerţului. După, această experienţă, şeful statului l-a reconfirmat ca membru în Consiliul Superior Economic.

Gigurtu a primit din nou portofolii ministeriale în guvernul Gheorghe Tătărescu. Este desemnat la conducerea Ministerului Lucrărilor Publice şi Comunicaţiilor (24 noiembrie 1939 - 1 iunie 1940), apoi ministru al Afacerilor Străine (1 iunie 1940 - 28 iunie 1940). În 1940 şeful statului l-a desemnat în funcţia de prim-ministru pe Ion Gigurtu, funcţie pe care a deţinut-o până pe 4 septembrie 1940 când i-a predat şefia guvernului generalului Ion Antonescu. Viaţa acestuia nu a fost uşoară în anii care au urmat fiind arestat şi eliberat de mai multe ori. În noaptea de 5/6 mai 1950 este arestat şi închis la penitenciarul din Sighet împreună cu ceilalţi foşti demnitari din perioada interbelică, dar şi cu soţia sa. Ion Gigurtu a decedat pe 24 noiembrie 1959 la penitenciarul din Râmnicu Sărat, având vârsta de 73 de ani. Bine-cunoscut om de afaceri, acesta a fost şi director general al societăţii "Mica", specializată în extragerea de aur şi alte metale preţioase. 

Potrivit Artmark, Castelul a fost iniţial folosit ca reşedinţa de vară a familiei acestuia şi ca sediu administrativ pentru societatea minieră.

Statura şi elementele de compoziţie îl încadrează în stilul arhitectural neoromânesc de influenţă moldoveană, foarte apropiat stilului Ghika-Budeşti: "Stilul Ghika-Budesti este inconfundabil şi poartă o puternică amprentă moldovenească: cărămidă aparentă, discurile ceramice smăltuite, ancadramente neogotice la uşi şi ferestre. Nelipsite sunt şi turnul-foişor de inspiraţie mănăstirească, arcul-potcoava, decoraţia cu ''dinţi de fierăstrău'' şi motive geometrice. În mod special, arcul-potcoavă este particularizat, prezentând o acoladă în partea superioară. Cromatica faţadelor, construcţiilor sale combină nuanţele de roşu-cărămiziu cu verdele ceramicii decorative şi nuanţele deschise ale tencuielii în similipiatră". 

Castelul este aşezat pe un teren de 8.800 de mp, are o suprafaţă construită de 1358 mp, 19 camere şi un proiect de dezvoltare care cuprinde 23 de apartamente.

De altfel, în ultimii ani, castelul a beneficiat de o serie de lucrări de consolidare şi reabilitare care nu doar că asigură conservarea propice clădirii, dar va şi uşura misiunea viitorului proprietar: izolarea fundaţiei, compartimentarea interioară, înlocuirea acoperişului şi a şarpantei, înlocuirea sistemului de colectare a apelor pluviale.

Castelul a fost folosit ca şcoală şi tabără şcolară, iar în anii 1980 a fost unitate militară. Celebritatea sa este legată de faptul că aici a fost filmată o parte importantă din filmul "Noi cei din linia întâi", regizat de Sergiu Nicolaescu şi în care jucau Ion Besoiu, Colea Răutu, Valentin Uritescu sau Ştefan Iordache.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.