Preşedintele autoproclamat al Venezuelei Juan Guaido a avertizat vineri că este pregătit de eventuale negocieri, dar numai dacă în balanţă este plecarea de la putere a actualului şef al statului Nicolas Maduro, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vom fi interesaţi de o negociere” numai în scopul definirii ”termenilor sfârşitului uzurpării, ceea ce va permite transferul puterii (...) şi lansarea unui proces de tranziţie care să conducă la alegeri libere”, a scris liderul opoziţiei venezuelene într-o scrisoare adresată preşedinţilor Mexicului Andres Manuel Lopez Obrador şi Uruguayului Tabare Vazquez.

Mexicul şi Uruguayul au anunţat miercuri organizarea unei conferinţe a ţărilor neutre faţă de criza din Venezuela, la 7 februarie, la Montevideo.

Şeful Parlamentului venezuelean - singura instituţie aflată sub controlul opoziţiei - i-a îndemnat pe liderii mexican şi uruguayan ”să se aşeze de partea bună a istoriei” şi să participe la formarea unui ”Guvern de tranziţie” care să convoace alegeri.

”Noi am partcipat” în trecut la ”procese de dialog şi negociere. Toate au avut acelaşi rezultat nesatisfăcător. Dictatura lui Nicolas Maduro nu şi-a schimbat poziţia: ea şi-a bătut joc de poporul venezuelean”, a adăugat el.

Juan Guaido a avertizat joi, că ”mai mult ca niciodată” opoziţia nu va participa la un ”dialog fals”, referindu-se la discuţii care au eşuat în 2017, în Republica Dominicană.

Opoziţia venezuelean consideră al doilea mandat al lui Maduro, care a început la 10 ianuarie, drept ilegitim, deoarece provine din alegeri pe care le denunţă drept faruduloase.

Juan Guaido, în vârstă de 35 de ani, s-a autoproclamat ”preşedinte în exerciţiu” la 23 ianuarie şi a îndemnat duminica trecută la manifestaţii, inclusiv sâmbătă, cu ocazia marcării a 20 de ani de la ”Revoluţia bolivariană”, care poartă numele eroul indepedenţei Simon Bolivar.

Această aniversare marchează învestirea, la 2 februarie 1999, a preşedintelui socialist Hugo Chavez (1999-2013), defunct, de la care se reclamă Nicolas Maduro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.