Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a depus jurământul în Parlament şi a început astfel al doilea mandat de patru ani la conducerea Egiptului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cadrul acestei sesiuni speciale, transmisă în direct de televiziunea de stat, depunerea jurământului de către el-Sisi - în faţa membrilor Parlamentului şi Guvernului - a fost salutată cu 21 de lovituri de tun.

Ales prima oară în 2014 - după ce l-a destituit cu un an înainte, pe când era şeful armatei, pe predecesorul său islamist Mohamed Morsi - el a fost reales în martie cu peste 97%n din voturile exprimate.

El-Sisi nu a înfruntat în acest scrutin vreun opozant cu greutate. Unicul său adversar, Moussa Mostafa Moussa, un politician necunoscut marelui public, este unul dintre cei mai înfocaţi susţinători ai săi.

La şapte ani după revolta din ianuarie 2011, care a antrenat căderea regimului lui Hosni Moubarak, el-Sisi are de înfruntat două provocări majore în al doilea mandat - stabilitatea în domeniul securităţii şi redresarea economică.

El este acuzat cu regularitate de apărători ai drepturilor omului că încalcă libertăţile publice şi că îşi reprimă opozanţii.

Numeroşi opozanţi şi membri ai societăţii civile au fost arestaţi în ultimele luni.

Între ei se află bloggerul şi jurnalistul Waël Abbas, bloggerii Sherif Gaber şi Shadi Abuzeid sau opozantul Hazem Abdelazim.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.