François Hollande critică politica ”rupturilor” a succesorului său Emmanuel Macron, într-un interviu pentru l'Obs, apreciind că ”cea mai evidentă priveşte justiţia fiscală” şi avertizează împotriva unui exces de încredere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit fostului preşedinte socialist, care publică miercuri "Les Leçons du pouvoir" (Stock), ”ideea cea mai constestabilă” de la începutul mandatului de cinci ani al lui Emmanuel Macron ”este să creadă că trebuie să facă diferit faţă de trecut”.

Un trecut ”căruia i-a fost de altfel actor”, strecoară François Hollande, referindu-se la fostul său consilier, iar apoi ministru al Economiei.

”Orice preşedinţie este făcută din continuităţi şi rupturi. Astăzi, el le preferă pe cele din urmă în detimentrul primelor”, afirmă el, apreciind că ”ruptura cea mai evidentă preveşte justiţia fiscală” şi că Guvernul lui Édouard Philippe ”adânceşte” inegalităţile.

”Astăzi, cei foarte bogaţi sunt cei care beneficiază de creşterea (economică) şi favoruri fiscale. Problema inegalităţilor va deveni ţipătoare, aici ca peste tot în lume”, afirmă el.

Fostul preşedinte critică de asemenea metoda succesorului său în reformele sociale în curs.

”Experienţa mea mi-a dovedit că de fiecare dată când am putut să angajez o concertare şi să negociez, am reuşit să reformez. De ficare când am vrut să merg prea repede sau prea brutal, nu am fost înţeles. Negocierea ia mai mult timp, dar ea produce rezultate mai solide”.

Referindu-se la propria sa experienţă, François Hollande îl avertizează pe Emmanuel Macron contra unor excese ale unei încrederi, mai ales pe plan internaţional.

”Orice preşedinte crede că poate, prin inteligenţa sa, să se angajeze cu forţele care acţionează. Este o calitate căreia nu-i trebuie supraestimată importanţă. Să discuţi cu Vladimir Putin este necesar. Dar diplomaţia cea mai subtilă îşi află rapid limita atunci când nu se sprijină pe un raport de forţă”.

În opinia fostului şef al statului, Emmanuel Macron "nu s-a înscris niciodată în istoria şi nici în cultura social-democrată. El nu poartă, aşadar, o politică ce se inspiră din ele”.

François Hollande revendică de asemenea bilanţul mandatului său de cinci ani, cu ”o economie asanată şi revigorată”.

”Un preşedinte munceşte întotdeauna pentru succesorul său şi îl moşteneşte pe predecesorul său”, lansează el, dând asigurări că i-a ”lăsat Franţa lui Emmanuel Macron într-o situaţie mai bună decât ceea ce a găsit (el)”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.