Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker l-a numit miercuri pe directorul său de cabinet, germanul Martin Selmayr, în postul de secretar general al CE, funcţia de cel mai înalt rang în cadrul administraţiei instituţiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am propus, iar colegiul (comisarilor) a acceptat numirea lui Martin Selmayr în postul de secretar general. Am hotărât să aleg pe cineva care cunoaşte casa şi care are contacte peste tot în Europa”, a precizat el într-o conferinţă de presă.

Martin Selmayr, în vârstă de 47 de ani, îi succede olandezului Alexander Italianer, numit în acest post în septembrie 2015 şi care şi-a prezentat demisia miercuri.

Spaniola Clara Martinez îi succede lui Selmayr, al cărei adjunctă era, la conducerea cabinetului preşedintelui,

”Doamna Martinez este prima femeie care accede la această funcţie. Cei 19 predecesori ai săi în acest post au fost bărbaţi”, a subliniat Jean-Claude Juncker.

Supranumit afectuos ”monstrul” de către Jean-Claude Juncker, Martin Selmayr este prezentat ca un ”workaholic” şi este temut în cadrul instituţiei.

”El are un punct comun cu mine. Avem amândoi inamici”, a recunoscut Jean-Claude Juncker, al cărui mandat se încheie în toamna lui 2019.

”El şi cu mine avem uneori relaţii dificile cu alţi comisari sau directori generali, care vor să facă Comisia să se lase influenţată din afară”, a subliniat el.

Martin Selmayr este considerat un inspirator al arhitecturii CE prezidate de Jean-Claude Juncker, în care comisarii sunt încadraţi de vicepreşedinţi, ceea ce permite preşedintelui şi directorului său de cabinet să pozeze în arbitri şi să ţină frâurile.

Acest dispozitiv - o sursă de conflict - a fost denunţat drept ”pervers” şi chiar ”machiavelic” de către membri ai Comisiei, care-l acuză pe Martin Selmayr că influenţează numirile.

Promovarea lui Martin Selmayr s-a înscris miercuri în cadrul unei mişcări în cadrul direcţiilor generale ale Comisiei, iar numeroşi promovaţi sunt consideraţi apropiaţi ai noului secretar general.

Martin Selmayr este primul german care accede la această funcţie de secretar general, un post care îi oferă controlul asupra funcţionării administraţiei instituţiei.

Funcţia nu este neapărat limitată în timp.

Irlandeza Catherine Day a rămas în această funcţie timp de zece ani.

”Viitorul preşedinte al Comisiei Europene poate decide să confirme sau nu secretarul general în funcţie”, a subliniat Jean-Claude Juncker. ”Eu nu vreau să mă amestec în această treabă”, a adăugat el.

Jurist de formaţie, Martin Selmayr a intrat în CE în 2004, în serviciul purtătorului de cuvânt.

Promovat şef de cabinet al comisarului luxemburghez Vivianne Reding, el s-a pus ulterior în serviciul lui Jean-Claude Juncker şi a condus campania care i-a permis să obţină învestitura Partidului Popular European (PPE) şi apoi să fie numit preşedinte al CE în urma alegerilor europene, obţinând reputaţia de ”cel care unge regi”.

Promovarea sa nu va avea vreo influenţa asupra tratamentului lui Selmayr, a precizat şeful Comisiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.