David Friedman, un apropiat al lui Donald Trump şi cunoscut prin poziţia sa controversată în favoarea colonizării, a sosit luni în Israel pentru a-şi prelua postul de ambasador al Statelor Unite, cu câteva zile înainte de vizita preşedintelui american, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Friedman, de confesiune evreiască, s-a dus rapid la Zidul Plângerii, în Oraşul Vechi al Ierusalimului. El s-a rugat şi a îmbrăţişat zidul, unul dintre cele mai importante locuri ale iudaismului.

Friedman, un avocat specializat în dreptul falimentului şi un obişnuit la Ierusalim, nu s-a exprimat în faţa jurnaliştilor, însă a discutat în apropiere de zid cu Steven Tyler, membru al trupei rock americane Aerosmith, aflat în vizită cu un concert.

Sosirea sa precede vizita, foarte aşteptată, la începutul săptămânii viitoare, a preşedintelui american în Israel şi în Cisiordania, un teritoriu palestinian ocupat de israelieni.

Friedman urmează să-şi prezinte marţi scrisorile de acreditare preşedintelui israelian Reuven Rivlin.

Prezentat de Trump drept un ”prieten şi consilier vechi”, inclusiv în timpul campaniei prezidenţiale, Friedman se află în avanpost într-un moment în care locatarul Casei Albe îşi proclamă voinţa de a prezida un acord diplomatic ultim între israelieni şi palestinieni.

Preluarea funcţiei de către Friedman ridică numeroase întrebări cu privire la luările sale de poziţii în trecut.

Una este dacă va va lucra la Tel Avic sau la Ierusalim.

El s-a declarat în trecut în favoarea mutării Ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim, o ruptură faţă de politica istorică a Statelor Unite, care este totodată politica marii majorităţi a comunităţii internaţionale.

Statutul Ierusalimului este una dintre problemele cele mai spionoase în soluţionarea conflictului israeliano-palestinian.

Israelul consideră întregul Ierusalim drept capitala sa indivizibilă - inclusiv Ierusalimul de Est, partea palestiniană pe care a ocupat-o în 1967 şi pe care a anexat-o în 1980.

Palestinienii, care vor să transforme Israelul de Est în capitala statului la care aspiră, dar şi ţările arabe avertizează cu privire la un potenţial exploziv, în opinia lor, a unei mutări a ambasadei şi a unei recunoaşteri a Ierusalimului drept capitala Israelului.

”iILUZIE PALESTINIANĂ”

Trump este nevoit să se hotărască - până în iunie - dacă îşi respectă promisiunea din campanie de a muta Ambasada sau dacă, din contră, perpetuează politica predecesorilor săi care constă în a bloca - din şase în şase luni - transferul adoptat în 1995 de către Congres.

Imediat după ce a fost desemnat, în decembrie, Friedman a declarat că abia aşteaptă să-şi îndeplinească misiunea ”în capitala eternă a Israelului, Ierusalimul”.

Friedman s-a remarcat totodată prin declaraţii despre anexarea de către Israel a părţilor din Cisiordania ocupată sau colonizată, care au făcut deliciul unei părţi a dreptei israeliene.

Colonizarea - adică construirea de către Israel a unor locuinţe civile în teritoriile ocupate - este ilegală în dreptul internaţional şi este considerată de către o parte a membrilor comunităţii internaţionale drept un obstacol major în calea păcii.

Friedman a prezidat o organizaţie de ”prieteni americani” ai Bet El, o colonie istorică în Cisiordania, a scris cotidianul israelian Haaretz.

În cursul audierii sale în vederea confirmării în Senat, la jumătatea lui februarie, Friedman şi-a atenuat declaraţiile din trecut.

Însă el s-a declarat totodată ”sceptic” în privinţa soluţiei cu două state - principiul de referinţă al comunităţii internaţionale în vederea soluţionării unuia dintre cele mai vechi conflicte de pe planetă şi care trece prin crearea unui stat palestinian independent.

După campania sa foarte proisraeliană, Trump, care s-a întâlnit cu unii dintre liderii din regiune de atunci încoace, şi-a schimbat şi el discursul, sub influenţa exerciţiului puterii, fără ca intenţiile să-i fie în mod clar identificate.

El a îndemnat Israelul să-şi înfrâneze activităţile de colonizare, provocând confuzie în rândul dreptei israeliene.

În privinţa ambasadei, el este mult mai puţin categoric.

Secretarul său de Stat Rex Tillerson a declarat duminică că Trump evaluează în continuare situaţia şi a părut să sugereze că Guvernul israelian ar putea să nu se grăbească.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a răspuns luni că ”nu numia că mutarea ambasadei nu ar dăuna procesului de pace”, dar ”l-ar favoriza reparând o greşeală istorică şi ar face ţăndări iluzia palestiniană care vrea ca Ierusalimul să nu fie capitala Israelului”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.