Preşedintele PNL Arad, Gheorghe Falcă, care a condus campania naţională a partidului, a declarat, luni, că se consideră responsabil de scorul electoral obţinut, alături de alţi lideri PNL, însă a spus că filiala judeţeană este a treia din ţară din punct de vedere al rezultatelor. Potrivit reprezentanţilor partidelor din Arad, PSD a obţinut un mandat de senator, la fel şi PNL, iar al treilea ar putea reveni UDMR, după redistribuire, în timp ce la Camera Deputaţilor, PSD a obţinut două mandate, PNL tot două, UDMR unul, USR unul, al şaptelea urmând să fie atribuit prin redistribuire.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderul liberal din Arad, primarul Gheorghe Falcă, a comentat, luni, într-o conferinţă de presă, rezultatele alegerilor, spunând că este surprins de procente, pentru că se aştepta ca cel puţin în Arad PNL să aibă mai mulţi alegători.

Falcă a spus că nu are ce să reproşeze echipei de candidaţi din Arad, care ”şi-au făcut datoria şi au prezentat oferta partidului”, afirmând că scorul electoral obţinut în judeţ, deşi sub aşteptări, este al treilea din ţară.

”După Sibiu şi Alba, Aradul este pe locul al treilea între organizaţiile cu rezultate bune. Asta confirmă stabilitatea organizaţiei noastre şi implicarea”, a spus Falcă.

Liderul PNL Arad a mai spus că în ceea ce priveşte rezultatul slab al partidului la nivel naţional, îşi asumă o parte din responsabilitate, el fiind cel care a condus campania electorală a PNL.

”Sunt şi eu responsabil de acest rezultat în limita funcţiei (de şef al campaniei electorale – n.r.). Totuşi, eu mai mult nu puteam să fac, dar e normal să îmi asum, e o chestiune de onoare. Mai mult, de două săptămâni sunt ieşit puţin din zona de coordonare pentru că am avut un peinfract şi am un regim special. Nici azi (luni – n.r.) nu merg la Bucureşti, va merge domnul Iustin Cionca în locul meu, pentru că nu am voie să merg cu avionul”, a spus Falcă.

Preşedintele PNL Arad a refuzat să comenteze demisia Alinei Gorghiu şi nici nu a dorit să spună pe cine vede preluând conducerea partidului, el spunând că aceste subiecte vor fi discutate mai întâi în interiorul PNL.

Întrebat dacă nu ar trebui să demisioneze şi el, Falcă a spus că el nu mai este şef de campanie al partidului, pentru că alegerile s-au încheiat, iar din postura de şef de organizaţie judeţeană n-ar avea motiv să demisioneze, pentru că Aradul are unul dintre cele mai bune rezultate ale partidului.

Întrebat dacă regretă că a acceptat să coordoneze campania PNL, Falcă a spus că a fost desemnat fără să ştie.

”Am fost desemnat în lipsa mea să coordonez campania PNL şi mi-am asumat acest rol. Când o faci, nu ai voie să regreţi, e o chestiune de responsabilitate”, a spus liderul PNL Arad.

Falcă a comentat şi succesul USR la alegeri, afirmând că poate chiar PNL a ajutat această formaţiune.

”S-ar putea să fi făcut chiar noi campanie pentru USR. Când două partide îşi asumă acelaşi candidat pentru funcţia de prim-ministru, e ca şi în principiul vaselor comunicante”, a spus Falcă, lăsând să se înţeleagă că o parte din electoratul PNL a migrat către USR.

Aflat în aceeaşi conferinţă, deputatul Eusebiu Pistru, care obţine un nou mandat, a spus că ”PSD are un scor electoral istoric în Arad după 1990”.

”E o lecţie politică de la electorat (pe care PNL a primit-o – n.r.). Nu mă aşteptam la un astfel de rezultat, prognosticul nostru era undeva la 40 la sută pentru PNL”, a adăugat Pistru.

Şi Glad Varga, cel aflat pe prima poziţie a candidaţilor pentru Camera Deputaţilor, care a obţinut primul său mandat, a spus că va face opoziţie în Parlament şi va lupta pentru ca ideile din programul de guvernare propus de PNL să fie implementate de viitoarea guvernare.

PSD a câştigat alegerile în judeţul Arad, conform primelor rezultate parţiale oferite de Biroul Electoral Judeţean, după numărarea a 90% dintre voturi.

La Senat, PSD a obţinut 35,5%, PNL - 32,6%, UDMR - 8,1%, USR - 7,4%, PMP - 5,1%, ALDE - 4,9%.

La Camera Deputaţilor, PSD a obţinut 34,8%, PNL - 32,8%, UDMR - 8%, USR - 7%, PMP - 4,4%, ALDE - 4,4%.

Conform acestor rezultate, PSD Arad îl va avea ca senator pe doljeanul Mihai Fifor, iar PNL pe Ioan Cristina.

Al treilea senator ar putea reveni UDMR (Kiraly Andras), după redistribuirea voturilor.

În Camera Deputaţilor, de la PSD vor intra Dorel Căprar şi Florin Tripa, de la PNL Glad Varga şi Eusebiu Pistru, de la UDMR Peter Farago, iar din partea USR Sergiu Vlad. Al şaptelea mandat ce revine judeţului ar urma să fie decis la redistribuire.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.