Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat marţi, la Palatul Cotroceni, că România a ales Ucraina în cel mai dificil moment din istoria noastră. Îmi aduc aminte cât de călduros au fost întâmpinaţi oamenii noştri aici, în România, a spus el, precizând că România le-a acordat şi sprijin militar şi umanitar. El a mai spus că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre un parteneriat strategic pe viitor între România şi Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Drag popor român, sunt foarte bucuros să vizitez Bucureştiul, prima vizită de la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, împotriva libertăţii. Vă mulşumesc dvs personal, domnule preşedinte, echipei dvs, cetăţenilor României, pentru susţinerea şi ajutorul acordat ucrainei şi cetăţenilor Ucrainei în această perioadă dificilă şi dură. Îmi aduc aminet cât de călduros au fost întâmpinaţi oamenii noştri aici”, a spus Zelenski la Palatul Cotroceni. 

Preşedintele Ucrainei a arătat că România le-a acordat şi sprijin militar şi umanitar. 

”Suntem recunoscători pentru solidaritatea dumneavoastră şi menţionăm că România a ales Ucraina în cel mai dificil moment din istoria noastră”, a spus Zelenski. 

Preşedintele Ucrainei a arătat că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre un parteneriat strategic pe viitor între România şi Ucraina.  ”Am dat indicaţii echipelor noastre de a pregăti fundamentul pentru acest parteneriat strategic”, a afirmat Zelenski. 

Preşedintele Zelenski a mai declarat că a discutat cu preşedintele României despre securitatea din regiunea Mării Negre, despre susţinerea formulei păcii. ”Am vorbit despre infrastructură şi despre deschiderea unor puncte de trecere noi la frontiera comună. Am vorbit şi despre minorităţile naţionale”, a afirmat Zelenski.

Preşedintele Ucrainei a menţionat că ”este o decizie foarte importantă de pregătire a piloţilor ucraineni în România. ”Se creează un centru de pregătire a acestor piloţi şi am discutat cu domnul preşedinte cum să accelerăm procesul de pregătire”, a arătat el. 

Zelenski a spus că au discutat şi despre situaţia de pe front şi despre solicitările lor militare. ”Vor fi noutăţi bune despre artilerie şi despre sistemele antia-aeriene”, a arătat Zelenski. 

”În România se cunoaşte foarte bine cât de periculos este terorismul rusesc, cât de periculoase sunt rachetele şi dronele, care atacă permanent regiunea Odessa, satele şi localităţile din apropierea graniţelor României. Este un pericol nu numai pentru statul nostru, e un pericol pentru toţi. (..) România este o ţara garant de asigurare alimentară a lumii întregi”, a spus Zelenski, precizând că se folosesc porturile de pe Dunăre, din România, care asigură necesităţile de alimente pentru alte ţări. 

”Fiecare rachetă rusească, fiecare dronă rusească care atacă porturile noastre, apărarea acestor porturi, trebuie să facem tot posibilul ca Rusia să nu poată transforma zona dunăreană sau a Mării negre într-o zonă moartă. Conlucrăm cu mai mulţi parteneri de-ai noştri pentru a întări sistemele anti-aeriene din regiunea Odesa şi a ţării întregi”, a spus el. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.